• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Milliárdokat vont el az egészségügytől a kormány

Lapszemle MA 06:00 Forrás: 444.hu - hvg.hu
Milliárdokat vont el az egészségügytől a kormány

Arányaiban a legnagyobb elvonás az egyéb egészségpolitikai feladatok előirányzaton történt: 2,17 milliárd helyett 636 millió forintot terveztek be.

Az idei költségvetés tavaly nyári tervezésekor még mindenki elhihette, hogy rendben lesznek a dolgok, az idei év a fellendülésről fog végre szólni. Így pedig az egy százalékpontos hiánycsökkentés sem kellett volna, hogy megugorhatatlan feladat legyen a korábbinál kedvezőbb makrogazdasági körülmények mellett, írja a 444.hu

A kormány mégis úgy gondolta, hogy teljes forrásokat fog elvonni egyes egészségügyi ellátórendszert támogató előirányzatokról.

Az általunk megismert dokumentumok szerint Takács Péter egészségügyi államtitkár javaslatára drasztikusan megvágták az egészségügyi ágazat fejezeti kezelésű előirányzatát. 2022-ben még 40 milliárdos kiadás szerepelt ezen a soron, amit időközben 43 milliárdra módosítottak. Tavaly is ezen a szinten maradt a költés, 39,76 milliárd forint volt az előirányzat, ezt az idei évre 40 százalékkal vágták meg, és csupán 24,45 milliárdot terveztek be.

Ezen belül az egészségügyi ellátás és fejlesztési feladatok fejezeti kezelésű előirányzatát a tavalyi összeg kevesebb, mint a harmadára, egészen pontosan 30 százalékára. A 2023-as 17,5 milliárd forint helyett mindössze alig több mint 5 milliárdon osztoznak idén az előirányzat részfeladatai. Itt biztosítanak forrásokat a népegészségügyi, egészségfejlesztési és az ellátórendszer feladatainak végrehajtását támogató szakmai szervezetek számára.

És mindez „a 2024. évi hiánycél eléréséhez szükséges intézkedések miatti báziscsökkentés” jegyében történt, ami az elérhető költségvetési törvényben már „takarékossági intézkedésként” szerepel a táblázatokban. Igaz, a magyarázó szövegekben ott hagyták a hiánycél miatti báziscsökkentést indoklásként.

Arányaiban a legnagyobb elvonás az egyéb egészségpolitikai feladatok előirányzaton történt, itt 2,17 milliárd forint helyett mindössze 636 millió forintot terveztek be. Ennek nagyjából kétharmadát a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kapta, 228 millió forintot pedig a pomázi Boldog Gellért Szakkórház a minimálbér- és garantált bérminimum emelések fedezeteként.

Az elvonásokkal több intézmény és egészségügyi terület is érintett, a többi közt jelentősen megvágták a természetes fogamzássegítés előirányzatot 216,7 millió forint után csak 70 milliót biztosítottak rá a Budai Irgalmasrendi Kórház Bethesda Gyermekkórházzal tervezett közös fejlesztése sem kap forrást, és az intézmény más projektjeire is 1,66 milliárddal kevesebb pénzt adnak. negyedével megvágták az egészségügyi szakképzési (rezidensi) rendszer működését.harmadával, 1,05 milliárd forintra vágták meg a kisforgalmú gyógyszertárak működési támogatását.

A hvg.hu szemléjéből kiderül, hogy a tavalyihoz képest feleannyi pénzt javasolt az államtitkár a kábítószer-fogyasztás megelőzésével kapcsolatos feladatokra

az idei évre már nem is terveztek azzal, hogy támogassák a nemzeti innovációs onkogenomikai és precíziós onkoterápiás programok elindítását

nem számoltak a belügyi tárcánál a nővérszálló fejlesztési program támogatásával, ahogy az állam által létrehozott Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia Alapítvány támogatásával.

pár száz millióval megvágták az Egészséges Budapest Programra szánt előirányzatot

a Magyar Vöröskereszt pedig 100 millió helyett csak 87 milliót kap idén az államtól.