• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Milliárdos profitokat hoz a fizetős egészségügy

Lapszemle 2020.10.28 Forrás: mfor.hu
Milliárdos profitokat hoz a fizetős egészségügy

Biztosra mondható, hogy a következő években is a magánegészségügy térnyerése várható.

Jövőre sok orvosnak, nővérnek választania kell az állami és a magánegészségügy között. Utóbbi szektorban már milliárdos profitra is van példa - írja az mfor.hu.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény megszavazásával újra terítéken van az állami és a magánegészségügy hermetikusabb szétválasztása. Ennek kapcsán megnéztük az ismertebb magán egészségügyi cégek 2019-es beszámolóit. Változatos képet találtunk: a milliárdos profittól a félmilliárdos veszteségig mindenre akad példa, de egyre több a kisebb cég is, így biztosra mondható, hogy a következő években is a magánegészségügy térnyerése várható. Ebben olyan magyar milliárdosok látnak jövőt, mint Csányi Sándor vagy Wáberer György.

A legnagyobb magánszolgáltató igazából nem is gyógyítással foglalkozik, hanem laborvizsgákatokkal. Az osztrák hátterű Synlab Hungary Kft. tavaly rekordévet zárt: 14 milliárd forintos forgalom 813 millió forintos nyereséghez volt elég, ezt azonban nem vették ki a tulajdonosok. Most is van dolguk bőven, hiszen a Synlabot még a járvány kezdeti időszakában jelölte ki az Nemzeti Népegészségügyi Központ PCR-vizsgálatok elvégzésére, vagyis közfinanszírozott és magán koronavírusteszteket is végeznek.

A Magyarországról indult, és azóta is magyar központú cég a nevében hordozza a szemléletének alapjait képviselő értékeket, és a nemzetközi vállalatcsoporthoz igazodva Affidea néven működik. Az Affidea ma már nemcsak hazánk, de Európa piacvezető magánegészségügyi szolgáltatója is: csoportunk 16 ország több mint 246 egészségközpontjában évente 13 millió képalkotó vizsgálatot végezve lát el 4,4 millió pácienst - vallja magáról az Affidea, amely szintén rekordévet zárt 2019-ben. Az amúgy holland hátterű Affidea Kft. tavaly 11 milliárd forintos forgalmat ért el, ami már több mint 1 milliárd forintos nyereséget eredményezett, de nem volt osztalék. Sikerük fontos eleme, hogy nem csak Budapestre koncentrálnak, hanem vannak telephelyeik Győrtől Miskolcig. Szolgáltatásaik között pedig MR- és CT-vizsgálatokat is találunk (a vizsgálatot az OEP is finanszírozhatja), és képalkotó diagnosztikai vizsgálatok mellett már mintegy 30 szakorvosi területen biztosítanak járóbeteg-szakellátást is.

Szintén rekordévet zárt a Budai Egészségközpont: 2015-ben még 4,7 milliárd forint bevételük volt, tavaly már 8,9 milliárd forint. A Csányi Sándor OTP-vezér egyik cégének, valamint a Varga Péter által vezetett Medicomp Kft. tulajdonában lévő magánegészségügyi intézmény 221 millió forintos profitnak örülhet, de osztalék itt sem volt. Ennél volt már nagyobb profit is: 2017-ben a 600 millió forintot is elérték. A cég legnagyobb dobása az volt tavaly, hogy már a volt állami tulajdonban lévő kórházépületet is megvették mintegy 4 milliárd forintért az államtól.

A Róbert Károly Magánkórháznak 2018-ban lett új tulajdonosa, amikor a MedAlliance Holding Zrt. megvásárolta Lantos Csabától. Az új tulajdonos Haraszti Péter, a cégcsoport pedig éppen a napokban bővült egy új taggal (TritonLife Labs Kft.). Maga a Róbert Károly Magánkórház Zrt. tavaly 3,2 milliárd forintos forgalom mellett 80 millió forintos adózott eredménnyel büszkélkedhet. Még 2018-ban a bevételel kevesebb, de a profit több volt.

Szintén a nagyok közé tartozik a Duna Medical Center, ahol viszont látványosan növekszik ugyan a bevétel, ami már a 2,7 milliárd forintot is elérte, viszont stabilan veszteséges, ezúttal 553 millió forintos mínusz jött össze a Hollandiában bejegyzett tulajdonosnak. Igaz, a milliárd feletti veszteségre is volt már példa. Kiadási oldalon a cégnél főleg a bérleti díj ugrott meg (700 millió forintról 838 millió forintra), valamint a bérköltségeik növekedtek jelentősen (704 millió forintról 767 millió forintra).

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink