• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Milyen indokkal tagadhat meg orvos bármilyen beavatkozást?

Lapszemle 2022.07.18 Forrás: szabadeuropa.hu
Milyen indokkal tagadhat meg orvos bármilyen beavatkozást?

Az orvos akkor is visszautasíthatja a beteg ellátását, ha úgy ítéli meg, hogy ahhoz neki nincs szakmai kompetenciája, felkészültsége.

A Szabad Európa értesülése szerint egyre több olyan orvos van, aki lelkiismereti okokból nem hajlandó terhességmegszakítást végezni. Milyen esetekben, milyen indokkal tagadhat meg orvos bármilyen beavatkozást Magyarországon? Érheti-e emiatt hátrány őt vagy a beteget? Erről és az abortusz magyarországi szabályozásáról is kérdezte a szabadeuropa.hu dr. Böszörményi-Nagy Gézát, a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságának elnökét és Zeller Juditot, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársát.

„Sose felejtsük el, hogy az orvos a beteggel van „szerződéses viszonyban”. Neki a beteget kell néznie, csak a betegvizsgálat alapján lehet eldönteni, hogy sürgős, vagy nem sürgős az ellátás. Illeszkedik-e az én szakterületembe, vagy nem? Az orvos akkor is visszautasíthatja a beteg ellátását, ha úgy ítéli meg, hogy ahhoz neki nincs szakmai kompetenciája, felkészültsége, vagy nincsenek meg az ellátás tárgyi feltételei. Ilyen esetekben is vissza kell utasítani az ellátást, méghozzá a beteg érdekében, de nagyon fontos: ez mindig azzal jár, hogy a beteget a megfelelő szakintézménybe kell továbbítani, ahol az ellátása biztosított.”

Vannak helyzetek, amikor az ellátást kötelező megtagadnia az orvosnak, ilyen például, ha a beteg vagy a beutaló orvos által kért kezelés jogszabályba vagy szakmai szabályba ütközik. Erre említette példaként Böszörményi Géza, hogy a szakorvos felülbírálhatja annak az orvosnak a döntését, aki a beutalót írta.

„Ez nem úgy működik, hogy a háziorvos azt mondja, hogy legyen egy hólyagtükrözés – én urológus vagyok, ezért ilyen hasonlatot mondok. Azt mi döntjük el, hogy hólyagtükrözés lesz, vagy egy CT. Aki nem tudja a kettő közötti különbséget, az próbálja ki. A lényeg, hogy nem rendelünk meg semmit, sem a beteg, sem a háziorvos, hanem a szakorvos szakértelmére, mérlegelésére van bízva, hogy ő mit végez el, és mit nem. Ha nincsenek meg a tárgyi, vagy a személyi feltételei a szükséges ellátásnak, akkor azt vissza kell utasítani, még pedig a beteg érdekében.”

 

A teljes interjú a szabadeuropa.hu portálon.

 

Legolvasottabb cikkeink