• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Milyen újabb korlátozások jöhetnek?

Lapszemle 2020.07.11 Forrás: hirklikk.hu
Milyen újabb korlátozások jöhetnek?

Logikus lenne a tömegrendezvények betiltása, előttünk áll például augusztus 20-a...

„Ami logikus lenne: a tömegrendezvények betiltása, előttünk áll például augusztus 20-a, s mint tudjuk, a kormány grandiózus többnapos ünneplést tervez, amire – vélhetően – százezrek látogatnának majd ki, egy ilyen tömeg pedig óhatatlanul komoly góc kialakulását eredményezheti” – szögezte le a hirklikk megkeresésére Pusztai Erzsébet. Orbán Viktor kormányfő szigorításokat belebegtető bejelentésével kapcsolatban kérdezték meg az egészségpolitikust, járványügyi szakembert arról, hogy ő milyen intézkedéseket tartana logikusnak. Az intézkedéseken túl, az állampolgároknak is fegyelmezettnek kell maradniuk! – hívta fel a figyelmet.

„Kell itthon újabb szigorításra számítani, csak még nem tudni, milyenre” – közölte szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós „interjújában”  Orbán Viktor. Közlése szerint, az operatív törzs tesz javaslatot a behurcolás elleni védekezés ügyében, és „ma, holnap döntéseket tudunk hozni”. Részleteket nem árult el, bár annyit azért mondott, hogy „több Balaton, kevesebb Adria” és akkor a járvány is féken tartható lesz. Figyelik Ausztria intézkedéseit, ahol karantén, mintavétel, határellenőrzés együtt szerepel a kombinált csomagban. 

Vajon mire számíthatunk? Milyen lépéseket tartana logikusnak? – kérdeztük Pusztai Erzsébetet, aki több ilyet is felsorolt.  Például – mondta – ismét be lehet vezetni a járvány első fázisában alkalmazott korlátozást, hogy bizonyos fertőzött országokból csak negatív koronateszttel engedik be Magyarországra az embereket. Ehhez persze – fűzte hozzá – pontosan ismerni kell, mégpedig napra készen azt, hogy hol vannak aktuálisan járványgócok. Mint rámutatott, ez sem jelentené feltétlenül a határok teljes lezárását. 

Határzár eddig sem volt igazán, eddig sem volt olyan, hogy senki nem jöhetett át, csak éppen kellő ellenőrzés után léphettek be az emberek országba. „Minél kevésbé érintjük ugyanis a gazdasági mozgást, a gazdaság működését, minél inkább a gócokra koncentrálunk, annál könnyebben és enyhébb következményekkel úszhatjuk meg a járványt”

Orbán külön kiemelte Szerbiát, Romániát és Horvátországot, amikor arról beszélt, hogy  határokon túlról hurcolják be leginkább ma Magyarországra a vírust. Pusztai Erzsébet ennek kapcsán, érthetetlennek nevezte, hogy Szerbiából miért jöhetnek minden megkötés nélkül az emberek akkor, amikor ott az elmúlt időszakban nagyon komoly járvány bontakozott ki. Ami Horvátországot illeti, a szakértő rámutatott, hogy ott nem az egész országban alakultak ki járványgócok, nyomon követhetően például Zágrábban egy éjszakai szórakozóhelyen, illetve Zadarban egy sportrendezvényen fertőződtek meg nagyobb számban az emberek.  „Fontos tehát mindenfajta tiltó intézkedés meghozatala előtt, pontosan tisztában lenni azzal, mely térségekből érkezőkre kell nagyon figyelnünk” – mondta.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink