• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Minden, amit Takács Péter elárult a Takács-éráról

Lapszemle 2024.05.13 Forrás: medicalonline.hu
Minden, amit Takács Péter elárult a Takács-éráról

Nem tervez kórházbezárást, és ha a Magyar Orvosi Kamara kezdeményezi, az egészségügyi államtitkárság nyitott az orvosi bértábla felülvizsgálatára.

Nem zárunk be kórházat – ismételte el háromszor is a Magyar Kórházszövetség XXXVI. Kongresszusának pénteki zárónapján az egészségügyi államtitkár, aki mintegy két órán keresztül válaszolt a szakma részéről felmerülő kérdésekre. Takács Pétert a mátraházi kongresszust záró szakpolitikai fórum kerekasztal beszélgetésén kórházvezetők faggatták az aktuális témákról, de a közönség soraiból is érkeztek hozzászólások - tudósított a medicalonline.hu.

Nem zárunk be kórházat, de azt érdemes átgondolni, hogy milyen legyen az aktív és a tartós ápolást szolgáló ágyak aránya, az ágyszámok belső szerkezete – reflektált az államtitkár az ellátásszervezés új rendszerét firtató felvetésre. – A szakpolitikai cél a lakóhely közeli ellátások tartós biztosítása, és az egynapos sebészeti ellátások priorizálása, ezek nyomán pedig a normatív napok radikális csökkentése.

A bérjellegű kiadások fedezeteként mintegy 600 milliárd forint érkezett az ágazatba, ami pántlikázva jut el a szolgáltatókhoz, ugyanakkor a dologi kiadások elmaradtak a várakozásoktól – ismerte el a szakpolitikus, hangsúlyozva egyúttal, hogy a kormány igyekezett kisegíteni az intézményeket. Jelezte, hogy az egyszeri konszolidáció helyett a többszöri évközi kifizetések lesznek jellemzőek a jövőben.

Soha nem jó finanszírozás-átalakítást gazdasági világválság közepén végigvinni, de van, hogy csak akkor lehet – folytatta, és hozzátette, reméli, egy tartósan, akár több évtizedig működőképes finanszírozási rendszert tudnak kialakítani, amihez azonban többletforrásra is szükség lesz. Beszélt arról is, hogy a COPD és a tbc ellátások kötegelt finanszírozási pilotja után a szívelégtelenség lesz a következő, amelyet beemelnek ebbe a körbe.

A várólisták esetében csak a 60 napon túli várakozási időket kell figyelembe venni – magyarázta Takács Péter a NEAK főosztályvezetőjének. – Ez a Covid-járvány végén 43 ezer fő volt, most pedig csak 26 ezer. A térd- és csípőprotézis valamint a gerincstabilizáló műtétek kivételével valamennyi más beavatkozás esetében felére sikerült olvasztani a várólistákat, a három kivétel esetében pedig a már meglévő finanszírozási ösztönzőkre „még egy lapáttal ráteszünk” – zárta az államtitkár.

Ha a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kezdeményezi, az egészségügyi államtitkárság nyitott az orvosi bértábla felülvizsgálatára  - jelentette ki Takács Péter, bár ő a szakdolgozókhoz hasonlóan a szaktudás és az ellátási szükséglet alapján határozná meg az orvosi béreket is, amelyek jelenleg MOK és a kormány között létrejött megállapodáson alapulnak. – Nyitott vagyok, és konkrét javaslatokat várok – üzente a kamarának, de megemlítette azt is, hogy az egyeztetések során kiderült, hogy a MOK is érzékeli a változtatás szükségességét, ugyanakkor béremelés csak akkor lehet, ha stabilizálódik a gazdaság helyzete, „addig így eldöcögünk” – fogalmazott a szakpolitikus.

Elkezdődik a Takács-éra a humánpolitikában is, ami három modulos kiválasztási szempontrendszert jelent, a kórházi menedzsmentek kijelölésekor a vezetői és motivációs képességeket is górcső alá veszik majd.

További részletek a teljes cikkben olvashatók