• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Minden krízis egyben lehetőség is

Lapszemle 2020.04.03 Forrás: magyarnemzet.hu
Minden krízis egyben lehetőség is

Miként őrizzük meg lelki egyensúlyunkat ebben az időszakban és hogyan tudja egy laikus pszichésen támogatni rászoruló ismerősét.

– Ügyesen kell manővereznünk, hogy a lehető legkevesebb személyes kontaktus mellett is biztosítsuk a páciensek terápiáját. A gyógyítás így most telefonon és Skype-on keresztül is történik, ebbe a munkába pedig a 65 év feletti kollégák is bekapcsolódhatnak - mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjúban a a Péterfy Sándor utcai kórház pszichiátriai és krízisintervenciós osztályának vezetője Szilágyi Simon. - Szerencsére 2017-ben Magyarországon is létrejött az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér, amely lehetővé teszi, hogy papír nélkül akár háromhavi gyógyszert is fel tudjunk írni, amit egy újonnan bevezetett könnyítés értelmében már a hozzátartozók is kiválthatnak. Azonban még ebben a mostani nehéz helyzetben is meg tudjuk valósítani, hogyha egy öngyilkossági krízishelyzetben lévő ­páciens bejön hozzánk, akkor akár ambulánsan, akár fekvőbetegként felvegyük az osztályunkra. Az ilyen beteget egy pszichiáterből, pszichológusból, ápolóból, szociális munkásból, gyógyfoglalkoztató szakemberből, valamint művészetterapeutából álló team kezeli. Emellett mi egy saját ellátási területtel rendelkező, általános pszichiátriai osztály is vagyunk, ezért mindenféle pszichiátriai kórképpel ideszállított esettel foglalkozunk.

Megosztana néhány gyakorlati tanácsot arra vonatkozóan, hogy miként őrizzük meg lelki egyensúlyunkat ebben az időszakban?

– Mint minden krízis, ez is egy lehetőség is egyben. A családtagjainkkal való hosszabb távú összezártság egyfelől lehet konfliktusforrás, de alkalom arra is, hogy többet beszélgessünk, több közös élményre tegyünk szert. A lelki egészségünk szempontjából fontos, hogy tartós otthonlét esetén alakítsunk ki és tartsunk be egy napirendet: előző nap írjuk össze, hogy másnap milyen feladatokat kívánunk elvégezni, reggel keljünk fel időben, próbáljuk ledolgozni a korábban felhalmozódott restanciáinkat, hívjunk fel olyan barátokat, akikkel már régen nem beszélgettünk, és olvassuk el az évek óta a polcon porosodó könyveket. Jó alkalom ez arra is, hogy a megszokottnál hosszabban diskuráljunk telefonon nyugdíjas rokonainkkal, ismerőseinkkel. A szomszédságunkban élő idősebb lakóknak – ha korábban nem is álltunk velük kapcsolatban – legyünk segítségére a bevásárlás, gyógyszerkiváltás intézésében. Ez az ő számukra ugyanis nem csupán fizikai, hanem érzelmi támogatást is jelent. Mivel hamarosan a tömeges megbetegedések szakaszába lépünk, bárki kerülhet házi vagy intézményi karanténba. Ezért érdemes előzetesen azt is végiggondolni, hogy mit vinnék magammal, mit csomagolnék össze arra a két hétre, amíg teljesen el leszek zárva a külvilágtól.

Hogyan tudja egy laikus pszichésen támogatni azt az ismerősét, aki rosszabbul viseli az izolációt, vagy éppen most történik vele valamilyen nehezen feldolgozható életesemény?

– Krízisintervenciót alapszinten bárki gyakorolhat: ha például egy fiatalember együttérzően végighallgatja egy barátja panaszát, akit elhagyott a menyasszonya, máris ezt tette. Erre pedig a telefon tökéletesen alkalmas eszköz, ha nem lenne az, nem működnének a telefonos lelkisegély-szolgálatok. Ezeknek a következő hetekben-hónapokban az eddigieknél is fontosabb szerepük lesz, ezért szeretnék néhány, a nap 24 órájában ingyenesen hívható telefonszámot megosztani: a gyerekek és a 24 év alatti fiatalok a 116-111-es, a felnőttek a 116-123-as, az időskorúak pedig a 06-80/200-866-os számot tárcsázhatják, ha úgy érzik, hogy azonnali lelki segítségre van szükségük. Kifejezetten az egészségügyben dolgozók lelki támogatására hozták létre a 06-1/770-7333-as telefonszámot, illetve a Callforhelp.hu honlapot. Felhívnám továbbá a figyelmet az ­Ongyilkossagmegelozes.hu web­oldalra, amelyen az érintettek és hozzátartozóik rengeteg hasznos informá­ciót kaphatnak, a mi kórházunk krízis­ambulanciájának telefonszáma pedig: 06-70/984-9259, amely 9-15 óra között hívható.

Legolvasottabb cikkeink