• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Mindenkit érint az orvoshiány és az akadozó ellátás

Egészségpolitika 2018.08.23 Forrás: MTI
Mindenkit érint az orvoshiány és az akadozó ellátás

A horvát orvosszövetség (HUBOL) már évek óta figyelmeztet a súlyos következményekre.

Az orvoshiány és az akadozó egészségügyi ellátás minden tárcát és minden állampolgárt érint - írta a kormányhoz intézett nyilatkozatában a horvát kórházi orvosok szövetsége (HUBOL), továbbá elítélte Milan Kujundzic egészségügyi miniszter szerintük "példátlan, megalapozatlan és sértő" kijelentéseit az orvosokkal szemben.

A hírportálok által csütörtökön ismertetett nyilatkozat közvetlen előzménye, hogy Horvátországban meghalt egy fiatal férfi, miután asztmás rohamot kapott és a kiérkező mentőben nem volt orvos, aki megkezdhette volna az újraélesztést.

"A HUBOL már évek óta figyelmeztet arra, hogy az egészségügyi rendszer gondjainak figyelmen kívül hagyása katasztrofális következményekhez vezet, mindenekelőtt az orvosok és más egészségügyi személyzet hiányához" - áll a nyilatkozatban. Figyelmeztettek továbbá, hogy az egészségügyi rendszer rossz tervezése és a befektetések hiánya az emberi erőforrásokba, arra kényszeríti az orvosokat, hogy egyre nagyobb számban hagyják el az országot. A rendszerből jelenleg hiányzik 2-4 ezer specialista. E probléma figyelmen kívül hagyása "bumerángként csap vissza" - húzták alá.

A horvát egészségügyi rendszer és a horvát állampolgárok egészségügyi ellátása eddig egyik kormánynál sem szerepelt prioritásként - hangsúlyozták. Kiemelték: szervezetük szemtanúja annak, hogy Horvátországban mindig találnak forrásokat a létfontosságúnak tekintett dolgokra, ezért arra kérték a kormányt, hogy végre ismerje el létfontosságú közérdekként az egészségügyi rendszer és az ágazatban dolgozók helyzetének javítását.

Az egyesület továbbá élesen elítélte a miniszter "példátlan, megalapozatlan és sértő" kijelentéseit az orvosokkal szemben. A tárcavezető több olyan orvost is bírósági perrel és engedélyének bevonásával fenyegetett, aki az elmúlt napokban nyilatkozott a sajtónak az egészségügyi rendszer hiányosságairól, vagy számon kérték őt az asztmás fiatalember halála miatt. Az ellenzéki pártok az eset után aláírásgyűjtésbe kezdetek és a miniszter leváltását követelik.

A haláleset után a boncolási eredmények szívelégedetlenséget is kimutattak. A miniszter sajtótájékoztatóján azt mondta: a fiatalembert akkor sem tudták volna megmenteni, ha mentőautóban lett volna orvos.

Legolvasottabb cikkeink