• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Mindenkit érint az orvoshiány és az akadozó ellátás

Egészségpolitika 2018.08.23 Forrás: MTI
Mindenkit érint az orvoshiány és az akadozó ellátás

A horvát orvosszövetség (HUBOL) már évek óta figyelmeztet a súlyos következményekre.

Az orvoshiány és az akadozó egészségügyi ellátás minden tárcát és minden állampolgárt érint - írta a kormányhoz intézett nyilatkozatában a horvát kórházi orvosok szövetsége (HUBOL), továbbá elítélte Milan Kujundzic egészségügyi miniszter szerintük "példátlan, megalapozatlan és sértő" kijelentéseit az orvosokkal szemben.

A hírportálok által csütörtökön ismertetett nyilatkozat közvetlen előzménye, hogy Horvátországban meghalt egy fiatal férfi, miután asztmás rohamot kapott és a kiérkező mentőben nem volt orvos, aki megkezdhette volna az újraélesztést.

"A HUBOL már évek óta figyelmeztet arra, hogy az egészségügyi rendszer gondjainak figyelmen kívül hagyása katasztrofális következményekhez vezet, mindenekelőtt az orvosok és más egészségügyi személyzet hiányához" - áll a nyilatkozatban. Figyelmeztettek továbbá, hogy az egészségügyi rendszer rossz tervezése és a befektetések hiánya az emberi erőforrásokba, arra kényszeríti az orvosokat, hogy egyre nagyobb számban hagyják el az országot. A rendszerből jelenleg hiányzik 2-4 ezer specialista. E probléma figyelmen kívül hagyása "bumerángként csap vissza" - húzták alá.

A horvát egészségügyi rendszer és a horvát állampolgárok egészségügyi ellátása eddig egyik kormánynál sem szerepelt prioritásként - hangsúlyozták. Kiemelték: szervezetük szemtanúja annak, hogy Horvátországban mindig találnak forrásokat a létfontosságúnak tekintett dolgokra, ezért arra kérték a kormányt, hogy végre ismerje el létfontosságú közérdekként az egészségügyi rendszer és az ágazatban dolgozók helyzetének javítását.

Az egyesület továbbá élesen elítélte a miniszter "példátlan, megalapozatlan és sértő" kijelentéseit az orvosokkal szemben. A tárcavezető több olyan orvost is bírósági perrel és engedélyének bevonásával fenyegetett, aki az elmúlt napokban nyilatkozott a sajtónak az egészségügyi rendszer hiányosságairól, vagy számon kérték őt az asztmás fiatalember halála miatt. Az ellenzéki pártok az eset után aláírásgyűjtésbe kezdetek és a miniszter leváltását követelik.

A haláleset után a boncolási eredmények szívelégedetlenséget is kimutattak. A miniszter sajtótájékoztatóján azt mondta: a fiatalembert akkor sem tudták volna megmenteni, ha mentőautóban lett volna orvos.

Legolvasottabb cikkeink