• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Miniszteri utasítás a Covid-ágyak ellenőrzésére

Lapszemle 2020.09.04 Forrás: portfolio.hu - nepszava.hu
Miniszteri utasítás a Covid-ágyak ellenőrzésére

Fontos szempont ugyanakkor, hogy a magasabb készültségi fok miatt nem lehet elbocsátani betegeket a kórházakból.

Az összes ágyszám 20%-át kell az állami kórházaknak készenlétben tartaniuk a koronavírusos esetek ellátása érdekében, az eddigi 10%-os arány helyett - derül ki Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének szerdán kelt leveléből - írta a portfolio.hu. Fontos szempont ugyanakkor, hogy a magasabb készültségi fok miatt nem lehet elbocsátani betegeket a kórházakból. A mostani ágykapacitás-kihasználtság mellett természetesen nem is kell, mert van most elég üres ágy összességében szektorszinten.

Az intézményvezetőktől azt kéri Kásler Miklós, hogy ellenőrizzék a koronavírusos fertőzött betegek ellátásába bevonható, készenlét fenntartásához szükséges ágyak meglétét és alkalmasságukat. Fontos pontja az utasításnak, hogy Az intézkedés végrehajtása nem eredményezheti a betegek intézményből való elbocsájtását.

A kórházvezetőknek péntek reggel 10-ig kell jelezniük a fent részletezett ágyellenőrzés megtörténtét, és a megfelelően felkészített ágyak számát is el kell küldeni.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő júniusi kimutatása szerint a teljes ágyszám 69 ezer volt (aktív és krónikus fekvőbetegellátás összesen). Ennek a 20%-a 13.800 ágyat jelent. Fontos látni ugyanakkor, hogy a legutolsó állapot szerint (a júniusi NEAK-jelentés alapján) az aktív ágyak 53%-a, míg a krónikus ágyak 52%-a volt kihasznált. Vagyis júniusban még eleve 31.600 ágy állt üresen. Azóta várhatóan némiképp csökkent a szabad ágyszám, ahogy a betegek a nyár folyamán fokozatosan tértek vissza az ellátórendszerbe, de az kijelenthető, hogy a most elrendelt 20%-os rendelkezésre tartást a koronavírusos esetek számára meg tudják tenni az intézmények (az országos átlag legalábbis ezt mutatja, egyedi esetben persze lehetnek eltérések). Egyúttal a 13.800 ágy rendelkezésre tartása bőséges kapacitást jelent, ugyanis jelenleg 100 főt ápolnak kórházban, bár ennek a számnak a növekedése is várható a jelenlegi napi esetszámok mellett. Továbbiak a cikkben

Betegutakat jelölt ki a miniszter

Külön betegutakat jelölt ki a szolgáltatók számára a második hullám idejére Kásler Miklós miniszter - írta a népszava.hu. Eszerint akinek légúti panasza, illetve láza van, annak minden esetben a háziorvosát kell felhívnia. Az orvos telefonos kikérdezés után dönt arról, hogy fennáll-e a új koronavírus-fertőzés gyanúja, szüksége van-e a páciensnek kórházi ellátásra. A gyanús esetekben az Országos Mentőszolgálat mintát vesz. Ha a PCR-teszt igazolja az új koronavírus fertőzést, de a beteg tünetmentes, vagy csak enyhe tünetei vannak, otthonában maradhat, de naponta konzultálni kell a háziorvossal telefonon az állapotáról. Annak, akinek rosszabbodik az általános közérzete, a légzése – kórházba kell mennie. A fővárosi és Pest megyei betegeket a Dél-Pesti centrum (egykori László) kórházba, illetve a Országos Korányi és Pulmonológia Intézetbe szállítják. Ha ezek megtelnének, akkor további nyolc intézménybe szállíthatnak ilyen betegeket a mentők. Így a Szent János, a Bajcsy, a Péterfy, a Pest megyei Flór Ferenc kórházba, a törökbálinti tüdőgyógyintézetbe, valamint a Semmelweis Egyetemre. A vidékieknek a megyei kórházakat és az orvosképzéssel foglalkozó egyetemeket is kijelölték a fertőzéssel érintett lakosság kivizsgálására, illetve az igazolt esetek ellátására. A témáról a Népszavában

Legolvasottabb cikkeink