Nagy a veszélye annak, hogy a laikusok arra a sommás következtetésre jutnak, valójában senki sem tudja, mi az egészséges.
Nemcsak a világsajtón söpört végig, de szakmai körökben is óriási vitát váltott ki az a nemrég megjelent tanulmány, amely leegyszerűsítve azt az eredményt közölte, hogy a vörös és/vagy feldolgozott húsok fogyasztása nem feltétlenül jelent akkora egészségügyi kockázatot, mint azt eddig (más tanulmányok eléggé egybehangzó eredményei alapján) gondoltuk - írja a g7.hu.
...
Az újdonság leegyszerűsítve ez esetben az volt, hogy ugyanazzal a módszerrel vizsgálták meg a korábbi adatokat, és számos betegségre nézve állapítottak meg új kockázati szinteket. Az eredmény erősen vitatható, de a munka semmiképpen sem nevezhető kuruzslásnak vagy áltudományos bóvlinak.
Pont ezért adódik az az általánosabb kérdés, hogy a nem szakértő olvasó ezek után hogyan igazodjon el az egymásnak látszólag teljesen ellentmondó étkezési vagy egészségügyi javaslatok között. Az ehhez hasonló esetek könnyen elbizonytalanítják az embert, és nagy a veszélye annak, hogy elriasztják a laikus olvasókat, mert arra a sommás következtetésre juttatják őket, hogy valójában senki sem tudja, mi az egészséges.
További részletek a cikkben.