Fontos az ehető folyadék, tehát a zöldségek, gyümölcsök nagyobb mennyiségű fogyasztása a dietetikus szerint.
Nyáron nagyjából tizenöt százalékkal csökken a szervezetünk energiaszükséglete, és ezt érdemes lekövetnünk a táplálkozásunkban is. Dietetikussal beszélt a hvg.hu arról, hogyan aknázhatjuk ki a levesek és főzelékek rejtett tartalékait, mit igyunk, ha már unjuk az üres csapvizet, és hogyan érdemes kávézni vagy éppen alkoholt inni kánikulában.
A forró nyári hónapokban, kánikula idején elengedhetetlen a megfelelő folyadékfogyasztás, amiről sosem szabad megfeledkezni, és erre épül a megfelelő táplálkozás. „Úgy is mondhatjuk, hogy fontos az ehető folyadék, tehát a zöldségek, gyümölcsök nagyobb mennyiségű fogyasztása, mert magas a víz-és ásványianyag-tartalmuk is. Utóbbira azért is érdemes figyelni, mert az izzadással nemcsak folyadékot veszítünk, hanem ásványi anyagokat is”, mondja Erdélyi Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.
Az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásokat az MDOSZ az Okostányér® nevű útmutatóban fogalmazta meg korosztályokra és nemekre lebontva. A javaslatok között az is szerepel, hogy napi öt adag zöldséget és gyümölcsöt kellene ennünk, amit a szakember szerint a hazai lakosság nem fogyaszt el, pedig most, ebben a melegben még inkább oda kellene figyelni rá. „Nagyon jó választás a görögdinnye, az őszibarack és más, hasonlóan magas víztartalmú gyümölcs, amely kellemes és hűsítő is. A cukros, zsíros desszertek helyett ezeket érdemes fogyasztani.”
További részletek a hvg.hu-n.