• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Mit sem ér a gép, ha nincs hozzá elég radiológus

Lapszemle 2019.06.30 Forrás: Népszava
Mit sem ér a gép, ha nincs hozzá elég radiológus

A kisebb intézmények igazgatói csak akkor tudják a radiológusok 24 órás jelenlétét finanszírozni, ha azt fedezetlen költségként is bevállalják.

Hiába nő dinamikusan a gépek száma országszerte, mert a vizsgálatok értékeléséhez, a leletezéshez az intézmények jó része képtelen a radiológusok 24 órás jelenlétét finanszírozni. A nagyobb kórházakban, ahol sok, az egészségbiztosító által is jól fizetett szakma van, nem jelent gondot a radiológusok megfizetése. Ám a kisebb intézmények igazgatói csak akkor tudják mindezt biztosítani, ha azt fedezetlen költségként is bevállalják – tudta meg a Népszava.

Az elmúlt nyolc évben a komputertomográf (CT) berendezések száma mintegy 60 százalékkal, a mágneses rezonanciás (MR) eszközöké 150 százalékkal nőtt, miközben a radiológusok száma érdemben nem változott. A radiologia.hu szakmai portál adatai szerint az egyre több géppel nem lett több radiológus, számuk évek óta 1250 és 1300 között ingadozik. Az elmúlt időszakban évente körülbelül ötvenen szereztek szakvizsgát, de nagyjából ugyanennyivel csökkent is az aktív radiológusok száma.

A több gép, több vizsgálatot is jelent, a radiológusok munkaterhelése tehát dinamikusan növekszik. Az MR-vizsgálatok jellemzően tervezhető beavatkozások, és akár távolról is megoldható a leletek elkészítése. Ugyanakkor a CT-vizsgálatokat, amelyek egy része hirtelen fellépő probléma miatt szükséges, azonnal el kell végezni és szinte azonnal, legfeljebb fél órán belül leletet is kell adni. Az ilyen esetek negyede este nyolc és reggel nyolc óra között vagy hétvégén történik, azaz a gép mellett legalább egy radiológusnak is készenlétben kellene lennie.

Jelenleg 63 sürgősségi osztály mellett működik CT. Szakértőnk szerint ezek a sürgősségi centrumok ugyan kapnak alapfinanszírozást, de a normál nyolcórás munkaidőn túli esetek ellátásához szükséges készenléti ügyeletes radiológusra már nem. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink