• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

MKSZ kongresszus: mit is kellett eltitkolni?

Lapszemle 2019.04.13 Forrás: medicalonline.hu
MKSZ kongresszus: mit is kellett eltitkolni?

A MedicalOnline egészségügyi szakportál szerzőjét biztonsági őrrel kísértették ki a teremből, ahol az államtitkár felszólalt. 

A kormány elé terjesztendő béremelési javaslatcsomagról, a sürgősségi osztályok ellenőrzéséről, és kollegiális szakmai támogatási rendszer kialakításáról esett szó a Magyar Kórházszövetség kongresszusának titkosított egészségpolitikai fórumain, ahol az is kiderült, hogy a vérkészítmények árának emelkedésére számíthatnak a szolgáltatók - írta a medicalonline.hu.

Az ágazat vezetése akkor sikeres, ha az ágazat sikeres, ezért az ágazat erejének megtartásán dolgozunk – ezzel a mondattal nyitotta beszámolóját a csütörtök délutáni szakmai blokkban Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, aki az ütemterv szerint negyedórás felszólalását végül 53 percesre nyújtotta. Bár az eredetileg a „három generációval az egészségügyért” programról beszélt volna, számos más témát is felvetett. Elmondta, nyolc kórház akadt fenn a rostán annak az ellenőrzésnek a során, amely a sürgősségi ellátás átalakítását célzó, január 1-je óta hatályos jogszabály rendelkezései mentén folytattak le nemrégiben.

A kormány elé kerülnek azok a béremeléssel kapcsolatos javaslatok, amelyeket a szakmai szervezetek kezdeményeztek az elmúlt időszakban – tett ígéretet a kongresszuson az államtitkár. A MedicalOnline azt is megtudta, több bértábla-variáció is készült az orvosokra, a szakdolgozókra és a gazdasági-műszaki területeken dolgozókra. A javaslatok között szerepel az is, hogy a szakdolgozók számára erre az évre ígért nyolc százalékos béremelés arányaiban annyival legyen több, amennyivel az orvosi fizetések emelkednek majd.

Egy több lábon álló fejlesztési koncepció vázlatát is felvetítette Horváth Ildikó, amelyről annyit árult el a jelenlévőknek, hogy az egészségfejlesztés és prevenció mellett a hatékony diagnózisalkotás, és a lakóhely közeli ellátások, valamint a rehabilitáció fejlesztése adja majd az alapokat.

Az egyes szakterületeken kollegiális támogatói rendszer kialakításában gondolkodnak, amellyel reményeik szerint nagyobb hangsúlyt kaphat a rendszerben a szakmaiság. Négy program részletes kidolgozása van folyamatban az államtitkárságon, ezek az alapellátást, a népegészségügyet, az egészségügyi humánerőforrás-fejlesztést, valamint az egészségügyi finanszírozást és ellátásfejlesztést célozzák – foglalta össze végezetül csütörtöki előadását a szakpolitikus.

A péntek reggelre meghirdetett szakmapolitikai fórumon, amelyet idén az MKSZ több évtizedes múltra visszatekintő kongresszusainak sorában példátlan módon a sajtó képviselőinek kizárása mellett rendeztek meg, alig tíz ember üldögélt a több száz főre berendezett teremben, amikor Horváth Ildikó megnyitotta a meghívott előadók sorát. Az eleinte kongó terem lassan kezdett megtelni mintegy 25 perccel a kezdést követően, a felszólalók közül addigra többen már be is fejezték az előadásukat.

Gondos Miklós, az ÁEEK főigazgatója mellett megszólat például Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat vezetője, Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi finanszírozás semmilyen módon nem ösztönöz az ellátás minőségének javítására, ezért olyan elemek bevezetésére van szükség, amelyek indirekt módon befolyásolják ezt.

A vérárak emelésére készül az Országos Vérellátó Szolgálat – ezt már Bayerné dr. Matusovits Andrea, a szervezet főigazgatója jelentette be egy, a közönség soraiból érkező felvetésre reflektálva, amely szerint a kórházaknak nehézségeket okoz, hogy még szinte be sem adják a vérigényt az OVSZ-hez, szinte inkasszószerűen hajtják be annak az árát. A válaszból kiderült az is, hogy a felvázolt gyakorlatban sem lesz változás, a vérkészítmények kifizetése továbbra is prioritást élvez.

A fórum résztvevői a portál szerint meglehetősen szkeptikusan nyilatkoztak az elhangzottakról, összességében úgy vélték, hogy nem egyértelmű, nem definiált, és nem nyilvános elképzelések mögött semmi nincs. Kásler régóta beharangozott "átfogó ágazati programjának" tartalma továbbra is ismeretlen, így a hangzatos bejelentéseket sem tudják komolyan venni - mondták, megjegyezve, hogy a kórházvezetők leváltásának folyamatos lebegtetése bizonytalanságot szül, ami rányomja a bélyegét a betegellátásra.  A teljes beszámoló itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink