• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

MKSZ kongresszus: mit is kellett eltitkolni?

Lapszemle 2019.04.13 Forrás: medicalonline.hu
MKSZ kongresszus: mit is kellett eltitkolni?

A MedicalOnline egészségügyi szakportál szerzőjét biztonsági őrrel kísértették ki a teremből, ahol az államtitkár felszólalt. 

A kormány elé terjesztendő béremelési javaslatcsomagról, a sürgősségi osztályok ellenőrzéséről, és kollegiális szakmai támogatási rendszer kialakításáról esett szó a Magyar Kórházszövetség kongresszusának titkosított egészségpolitikai fórumain, ahol az is kiderült, hogy a vérkészítmények árának emelkedésére számíthatnak a szolgáltatók - írta a medicalonline.hu.

Az ágazat vezetése akkor sikeres, ha az ágazat sikeres, ezért az ágazat erejének megtartásán dolgozunk – ezzel a mondattal nyitotta beszámolóját a csütörtök délutáni szakmai blokkban Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, aki az ütemterv szerint negyedórás felszólalását végül 53 percesre nyújtotta. Bár az eredetileg a „három generációval az egészségügyért” programról beszélt volna, számos más témát is felvetett. Elmondta, nyolc kórház akadt fenn a rostán annak az ellenőrzésnek a során, amely a sürgősségi ellátás átalakítását célzó, január 1-je óta hatályos jogszabály rendelkezései mentén folytattak le nemrégiben.

A kormány elé kerülnek azok a béremeléssel kapcsolatos javaslatok, amelyeket a szakmai szervezetek kezdeményeztek az elmúlt időszakban – tett ígéretet a kongresszuson az államtitkár. A MedicalOnline azt is megtudta, több bértábla-variáció is készült az orvosokra, a szakdolgozókra és a gazdasági-műszaki területeken dolgozókra. A javaslatok között szerepel az is, hogy a szakdolgozók számára erre az évre ígért nyolc százalékos béremelés arányaiban annyival legyen több, amennyivel az orvosi fizetések emelkednek majd.

Egy több lábon álló fejlesztési koncepció vázlatát is felvetítette Horváth Ildikó, amelyről annyit árult el a jelenlévőknek, hogy az egészségfejlesztés és prevenció mellett a hatékony diagnózisalkotás, és a lakóhely közeli ellátások, valamint a rehabilitáció fejlesztése adja majd az alapokat.

Az egyes szakterületeken kollegiális támogatói rendszer kialakításában gondolkodnak, amellyel reményeik szerint nagyobb hangsúlyt kaphat a rendszerben a szakmaiság. Négy program részletes kidolgozása van folyamatban az államtitkárságon, ezek az alapellátást, a népegészségügyet, az egészségügyi humánerőforrás-fejlesztést, valamint az egészségügyi finanszírozást és ellátásfejlesztést célozzák – foglalta össze végezetül csütörtöki előadását a szakpolitikus.

A péntek reggelre meghirdetett szakmapolitikai fórumon, amelyet idén az MKSZ több évtizedes múltra visszatekintő kongresszusainak sorában példátlan módon a sajtó képviselőinek kizárása mellett rendeztek meg, alig tíz ember üldögélt a több száz főre berendezett teremben, amikor Horváth Ildikó megnyitotta a meghívott előadók sorát. Az eleinte kongó terem lassan kezdett megtelni mintegy 25 perccel a kezdést követően, a felszólalók közül addigra többen már be is fejezték az előadásukat.

Gondos Miklós, az ÁEEK főigazgatója mellett megszólat például Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat vezetője, Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi finanszírozás semmilyen módon nem ösztönöz az ellátás minőségének javítására, ezért olyan elemek bevezetésére van szükség, amelyek indirekt módon befolyásolják ezt.

A vérárak emelésére készül az Országos Vérellátó Szolgálat – ezt már Bayerné dr. Matusovits Andrea, a szervezet főigazgatója jelentette be egy, a közönség soraiból érkező felvetésre reflektálva, amely szerint a kórházaknak nehézségeket okoz, hogy még szinte be sem adják a vérigényt az OVSZ-hez, szinte inkasszószerűen hajtják be annak az árát. A válaszból kiderült az is, hogy a felvázolt gyakorlatban sem lesz változás, a vérkészítmények kifizetése továbbra is prioritást élvez.

A fórum résztvevői a portál szerint meglehetősen szkeptikusan nyilatkoztak az elhangzottakról, összességében úgy vélték, hogy nem egyértelmű, nem definiált, és nem nyilvános elképzelések mögött semmi nincs. Kásler régóta beharangozott "átfogó ágazati programjának" tartalma továbbra is ismeretlen, így a hangzatos bejelentéseket sem tudják komolyan venni - mondták, megjegyezve, hogy a kórházvezetők leváltásának folyamatos lebegtetése bizonytalanságot szül, ami rányomja a bélyegét a betegellátásra.  A teljes beszámoló itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink