• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

MOK-elnök: Óriási bajban van az alapellátás

Lapszemle MA 05:11 Forrás: hvg.hu/360
MOK-elnök: Óriási bajban van az alapellátás

Az egészségügynek egy olyan rétege fog pluszfeladatot kapni, amely eleve roskatag, és inkább a megerősítésére kellene törekedni.

Budapesten is átalakult a háziorvosi ügyeleti ellátás október elsejével. Vidéken már másfél éve működik az új rendszer, az eddigi tapasztalatokról és arról, hogy miért lett volna jobb elhalasztani az átállást, Álmos Pétert, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökét kérdezte a hvg.hu/360.

HVG: Október első napján Budapesten is elindult az új háziorvosi ügyeleti rendszer, a kamara azonban még augusztus végén is azt mondta, hogy el kellene halasztani az átállást. Miért?

Álmos Péter: Július végén szerveztünk egy értekezletet, amelyen az ügyeleti rendszerben érintett összes szakma képviselői – a háziorvosoktól a sürgősségi ellátásban dolgozókon át az igazságügyi orvosszakértőkig – részt vettek. Fontos megjegyezni, hogy az országos ügyeleti átalakítással kapcsolatban ez volt az első ilyen megbeszélés.

Itt több komoly probléma mellett két kritikusat azonosítottunk, amelyekből az egyik megoldódott. Az eredeti tervek szerint ugyanis a felnőtteket ellátó ügyeleti pontokra gyerekeket is be lehetett volna vinni, ahogy ez a vegyes ügyeleti pontokon vidéken is történik. Csakhogy a fővárosban ilyen praxisok a hetvenes évek óta nincsenek, ezért jelentős betegbiztonsági kockázatot jelentett volna, ha a gyermekbetegségekben nem járatos orvosokat köteleznek gyermekek ellátására. Szerencsére ezt a döntéshozók is belátták, így Budapesten csak külön felnőtteket és külön gyermeket ellátó ügyeleti pontok lesznek – ebből három gyermekügyelet lesz.

A másik probléma azonban továbbra is aktuális: az, hogy az egészségügynek egy olyan rétege fog pluszfeladatot kapni, amely eleve roskatag, és inkább a megerősítésére kellene törekedni. Budapesten összesen 129 olyan háziorvosi körzet van – a gyermekorvosiakkal együtt –, ami tartósan betöltetlen, és az ellátást csak helyettesítéssel lehet megoldani. Egyszerűen nincsen elég orvos a rendszerben, vidéken pedig az ügyeleti rendszer átalakítása óta exponenciálisan nő a megüresedő körzetek száma. A fővárosi háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak, akiknek az átlagéletkora jelenleg 61 év, húsz éve nem kell ügyeletet vállalniuk, és sok kolléga előre jelezte, hogy nem is szeretne. Azt gondolom, hogy szakmailag és emberileg is érthető, ha 60 feletti háziorvosok nem szeretnének késő estig tartó ügyeletet vállalni.

HVG: Azóta eltelt két hónap. Történt előrelépés?

Á.P.: Augusztus végén volt egy újabb megbeszélés, ahol azt láttuk, hogy bőven vannak még szervezési problémák. Akkor 250 körül járt az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) kötött szerződések száma, s bár ez azóta 400-ra nőtt, az államtitkár által ismertetett létszámhoz képest – minden ügyeleti ponton két fő plusz mindenütt egy kijáró orvos – minimum 675, felnőtteket ellátó és 135 gyermekorvosra volna szükség.

HVG: Kormánykörökben azt kommunikálják, hogy a MOK-nak mindennel baja van…

További részletek a cikkben.