• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Most már tényleg betelt a pohár? Forrong az egészségügy

Lapszemle 2019.06.19 Forrás: Népszava
Most már tényleg betelt a pohár? Forrong az egészségügy

Úgy tudni, „feszültségenyhítő” konzultáción fogadja az érdekvédőket Kásler Miklós miniszter.

Mintha most fogyott volna el a türelem: elégedetlenek a traumatológusok, tiltakoznak a fogászok, átverve érzik magukat a szakdolgozók, akcióba lendül a kamara - olvasható a nepszava.hu-n.

Hirtelen megnőtt az igény a színvallásra az egészségügyben: a kamara a tagjaitól, a szakdolgozók Kásler Miklóstól, az Emmi vezetőjétől, a fogorvosok a pénzügyminisztertől a traumatológusok egymástól kérnek és remélnek egyenes válaszokat.

Az orvosi kamaránál azért telt be a pohár, mert május közepe óta már csak a szakdolgozók béremeléséről esik szó. Ezért a testület arra kérte tagjait: valljanak színt, meddig hajlandók elmenni a nyomásgyakorlásban. A több mint 37 ezer hazai orvos a héten megkapja a szavazásra buzdító köztestületi felszólítást arról, hogy akar-e tenni a jobb bér- és munkakörülményeiért, és ha igen, akkor mit. Az önként vállalt túlmunka kollektív felmondása, az országos demonstráció és a tárgyalóasztal melletti egyezkedés éppúgy része a kamara által felkínált válaszlehetőségeknek, mint az, hogy nem tesznek semmit.

A levélben közzétették a kormány által május elején már jóváhagyott bértáblát is. Eszerint legkésőbb jövő januárjától újabb orvosi béremelés kezdődne és három lépcsőben, két év alatt a kezdő szakorvosok is elérhetnék a milliós fizetést. A tábla újdonsága, hogy az valamennyi Magyarországon dolgozó orvosra – így a fogorvosokra is – érvényes lenne. Mára azonban kétségessé vált, mi valósul meg mindebből, mert most már csak csak a szakdolgozók béremeléséről van szó. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint úgy tűnt, van egy eredményes megállapodás, amire azt mondták, májusban aláírják. A helyzet rendezéséhez minden feltétel adott, a politikai akaraton kívül – tette hozzá az elnök, aki szerint mára „elszakadt a cérna”.

Noha a szakdolgozók bérének kérdése napirenden van, ők sem örülhetnek. Mint arról írtunk, a múlt hétvégén számukra bejelentett nyolc százalékos béremelésről kiderült, hogy az nem az, mint amiről május elején megegyeztek a tárcával. A szakdolgozói kamara alelnöke, Babonits Tamásné azonnali egyeztetést kezdeményezett a kormánnyal. Lapunk úgy tudja, „feszültségenyhítő” konzultáción fogadja az érdekvédőket Kásler Miklós miniszter.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink