• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

MR-kontrasztanyag a gyorséttermi italokban

Lapszemle 2019.10.17 Forrás: Radiologia.hu
MR-kontrasztanyag a gyorséttermi italokban

Az MR vizsgálatokhoz használt gadolínium bejuthat a települések szennyvízrendszerbe a vizelettel, amelyet a betegek az MR vizsgálatok után ürítenek.

Egy friss tanulmány közel fél tucat német város gyorséttermének üdítőitalaiban nyomokban MR kontrasztanyagból származó gadolíniumot talált. Habár a kutatás rámutatott, hogy a gadolínium környezetünkben tartósan jelen van, ilyen mértékben valószínűleg nem jelentenek egészségügyi kockázatot, , mivel egy embernek 100 millió liter csapvizet kellene meginnia ahhoz, hogy elérje az egyetlen kontrasztanyagos MR vizsgálat során beadott dózist - írta a radiológia.hu.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az MR vizsgálatokhoz használt gadolínium bejuthat a települések szennyvízrendszerbe a vizelettel, amelyet a betegek az MR vizsgálatok után ürítenek, és a gadolíniumot általában nem távolítják el a szennyvíztisztító telepeken a víztisztítás során. Innentől kezdve a gadolínium bejuthat a vízrendszerbe és a környezetbe is.

A gadolínium ilyen jelenléte azt eredményezi, hogy ez a ritka földfém közvetlenül az italokba kerülhet – állítják a tanulmány szerzői- Katja Schmidt, PhD, a németországi Hannoverből, a Földtudományi és Természeti Erőforrások Intézetében dolgozó kutató és csoportja. A július 6-án online közzétett és a Science of the Total Environment folyóiratban október 15-én nyomtatásban is megjelenő tanulmány emellett bemutatja az embereket potenciálisan károsító antropogén (azaz az emberek vagy tevékenységük által okozott) vegyületeket.

jelentős gadolínium szennyezettséget találtak a csapvízben és a csapvíz alapú Coca-Cola-ban a McDonald's és a Burger King éttermekben valamennyi vizsgált városban, Karlsruhe kivételével. A palackozott Coca-Cola és a brémai csapvíz mentes az antropogén gadolíniumtól.

A gadolínium eloszlása a kész üdítőitalokban általában követi a csapvíz arányát, kivéve az ytterbium (Yb), a lutecium (Lu) és a cérium (Ce) dúsulását, melyek a szirupból származnak a szerzők szerint. Az antropogén gadolínium koncentrációja hasonló az üdítőitalokban és a csapvízben.

Legolvasottabb cikkeink