• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

MR-kontrasztanyag a gyorséttermi italokban

Lapszemle 2019.10.17 Forrás: Radiologia.hu
MR-kontrasztanyag a gyorséttermi italokban

Az MR vizsgálatokhoz használt gadolínium bejuthat a települések szennyvízrendszerbe a vizelettel, amelyet a betegek az MR vizsgálatok után ürítenek.

Egy friss tanulmány közel fél tucat német város gyorséttermének üdítőitalaiban nyomokban MR kontrasztanyagból származó gadolíniumot talált. Habár a kutatás rámutatott, hogy a gadolínium környezetünkben tartósan jelen van, ilyen mértékben valószínűleg nem jelentenek egészségügyi kockázatot, , mivel egy embernek 100 millió liter csapvizet kellene meginnia ahhoz, hogy elérje az egyetlen kontrasztanyagos MR vizsgálat során beadott dózist - írta a radiológia.hu.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az MR vizsgálatokhoz használt gadolínium bejuthat a települések szennyvízrendszerbe a vizelettel, amelyet a betegek az MR vizsgálatok után ürítenek, és a gadolíniumot általában nem távolítják el a szennyvíztisztító telepeken a víztisztítás során. Innentől kezdve a gadolínium bejuthat a vízrendszerbe és a környezetbe is.

A gadolínium ilyen jelenléte azt eredményezi, hogy ez a ritka földfém közvetlenül az italokba kerülhet – állítják a tanulmány szerzői- Katja Schmidt, PhD, a németországi Hannoverből, a Földtudományi és Természeti Erőforrások Intézetében dolgozó kutató és csoportja. A július 6-án online közzétett és a Science of the Total Environment folyóiratban október 15-én nyomtatásban is megjelenő tanulmány emellett bemutatja az embereket potenciálisan károsító antropogén (azaz az emberek vagy tevékenységük által okozott) vegyületeket.

jelentős gadolínium szennyezettséget találtak a csapvízben és a csapvíz alapú Coca-Cola-ban a McDonald's és a Burger King éttermekben valamennyi vizsgált városban, Karlsruhe kivételével. A palackozott Coca-Cola és a brémai csapvíz mentes az antropogén gadolíniumtól.

A gadolínium eloszlása a kész üdítőitalokban általában követi a csapvíz arányát, kivéve az ytterbium (Yb), a lutecium (Lu) és a cérium (Ce) dúsulását, melyek a szirupból származnak a szerzők szerint. Az antropogén gadolínium koncentrációja hasonló az üdítőitalokban és a csapvízben.

Legolvasottabb cikkeink