• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Működnek a kipróbált technikák Egerben

Lapszemle Forrás: Heves Megyei Hírlap

Ez az év még további kisebb felújításokról, költözésekről szól majd a gyógyintézményben.

A végéhez közeledik az egri Markhot Ferenc Kórházban zajló csaknem hétmilliárd forintból megvalósuló rekonstrukció, de mint azt dr. Vácity József a Heves Megyei Hírlapnak adott interjúban elmondta: ez az év még további kisebb felújításokról, költözésekről szól majd a gyógyintézményben. Ha minden elkészül, lesz ok az ünneplésre is.

Elég feszült hangulat volt a kórházban, amikor tavaly nyáron megérkezett az intézmény élére. Most milyen a légkör?
– Mint messziről jött ember, én nem éltem meg tragikusan az érkezésemkori hangulatot. Be is igazolódott, hogy nem volt okom a félelemre. Összességében azt mondhatom: a kipróbált technikák működnek itt is. Nem kellett feltalálni a kanálon a mélyedést. Meggyőződésem, hogy jelenleg jó a hangulat az egri kórházban. Nem nézünk hátra, a múltban keletkezett problémákra a megoldást nem a múltban, hanem a jelenben kell megtalálni.

Ilyen múltbeli probléma volt a cafeteriaügy...
– A cafeteria több mint ezer munkatársunkat érintette. Az első nagy összegeket már megkapták a dolgozók, most tíz hónapon keresztül részletekben fizetjük tovább a még hátralévő összeget nekik. A kifizetések eddig is a megállapodásnak megfelelően megtörténtek, és folytatódnak.

– A megye többi kórházával milyen a kapcsolat?
– Öt gyógyintézmény dolgozik a megyében, s örömmel mondhatom, problémamentes a kapcsolat. A közös gondolkodás elindult, a betegutak harmonizáltabbak lettek. Fontosnak tartom kiemelni, hogy többéves szünet után a kezdeményezésünkre újraéled a Heves Megyei Orvos-Gyógyszerész és Szakdolgozó Napok rendezvénye. Március elején Egerben rendezzük, már folyik a szervezés, örülünk, hogy több mint tíz esztendő után újraéleszthetjük, ezzel még több fórumot, közösségi teret teremtve az együttgondolkodásnak.

Legutóbb már arról írhattunk, hogy tavasszal befejeződik a kórházban évek óta zajló nagyberuházás. Várják már a végét?
– Az építkezés, köszönjük szépen, halad. Úgy állnak a csillagok, hogy március végére be fog fejeződni. Mi van még hátra? Az egyik etapnál festés, a másiknál ajtókat kell még betenni. Kicsit több, mint, hogy azt mondhatnák, hogy az utolsó simításoknál tartunk. Bízok benne, hogy a kivitelező tartja a tempót, s március végére valóban befejeződik az építési munka.

Felépült, s már birtokba vették az osztályok az új tömböt. Itt működik a sürgősségi betegellátó, a központi intenzív és aneszteziológiai osztály, a központi laboratórium , a sterilizáló és a higiéniai osztály. Megépült az új 10 műtős központi műtő, s már az új épületben működik a gyermekosztály, a gyermek sürgősségi ambulancia. Lebontották a rossz állapotú épületeket, a helyükön zöldterületek létesültek. Ami még hátra van, a radiológiai osztály, az egynapos sebészet és az igazgatósági terület befejezése.

Mi a fejlesztés hozadéka?
– Nem lehet kategorizálni. Természetesen a betegnek sem mindegy, hogy egy húsz éve csempézett műtőbe, békebeli műszerek közé tolják be, vagy egy új műtőbe, XXI. századi, korszerű műszerek közé. Az orvosnak se mindegy, hogy ötpercenként a műtőssegédnek pumpálni kell az asztalt emelő pedált, mert ereszt az olaj és lesüllyed az asztal, vagy korszerű a műtőasztal és a műtő teljes berendezése. Alapvetően mégsem ezek határozzák meg a gyógyítás színvonalát, hanem a MUNKATÁRSAK. És ezt nagybetűsen mondom, mert a mi kórházunkban mindenki minden tőle telhetőt megtesz a betegek szolgálatában. Összességében elmondhatjuk, hogy minden ezen a projektben érintett szakterület európai színvonalú lett.

Terveink szerint június végére költözhet be a tüdőgondozó a központi telephelyre. Alagsori folyosó folytatásával kiépült a központi tömb és az Irgalmas kórházi épület közötti összeköttetés. Természetesen lesz így is még úgynevezett külső telephelyünk: a reumatológiai osztály marad a helyén, s a mezőkövesdi telephely sem költözik sehova. Megszűnik az igazgatási telephely a Széchenyi utcán, s az ÁEEK által kiírt pályázaton nyert forrásból meg tudjuk teremteni az első fél évben a tüdőgondozó költözésének feltételeit ott, ahol most még a röntgen működik.

Legolvasottabb cikkeink