• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Nagy Anikó: minden eddiginél több jut egészségügyre

Lapszemle 2018.07.12 Forrás: magyaridok.hu
Nagy Anikó: minden eddiginél több jut egészségügyre

Folytatják az EBP kórházfejlesztéseit, növelik a rezidensek ösztöndíjait, megerősítik a háziorvosi ellátást.

A nemzeti kormány egyik kiemelt szakterülete az egészségügy, ezért a jövő évi költségvetésben 191 milliárd forinttal több jut az ágazatra jövőre – mondta a Magyar Időknek Nagy Anikó egészségügyi államtitkár. A megemelt összegből többek között folytatják az Egészséges Budapest program kórházfejlesztéseit, növelik a rezidensek ösztöndíjait, megerősítik a háziorvosi ellátást, és jövő novembertől újabb nyolc százalékkal emelik az egészségügyi dolgozók bérét.

– A jövő évi költségvetésben 647 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint a baloldal által utoljára benyújtott büdzsében, minden évben egyre több figyelem és egyre nagyobb keret jut erre a szakterületre, folyamatosak a fejlesztések, ezzel együtt a bérek is emelkednek – fogalmazott lapunk kérdésére Nagy Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

Ismertetése szerint az egészségügyi alap forrásai a jövő évi költségvetésben tovább növekednek, és összességében 191 milliárd forinttal több jut az egészségügyi ellátásokra, novembertől újabb nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi dolgozók bére, ezzel együtt 2016 óta összesen 67 százalékkal lesz magasabb az ápolók fizetése. Mint mondta, a gyógyító-megelőző ellátások 2019-es tervezett keretösszege 123 milliárd forinttal több, mint idén, és ennek részét képezi a háziorvosi ellátásban az előző évben megkezdett rezsitámogatás szintre hozása.

– Erre 1,6 milliárd forintot fordít a kabinet, így folytatódik a háziorvosi ellátás nyolc éve megkezdett gazdasági megerősítése, emellett a háziorvosok az ideihez hasonlóan jövőre is tízmilliárd forintot kapnak ügyeleti feladataik ellátására. A fogászati alap- és szakellátás idei rezsitámogatási, valamint az egyes beavatkozások díjemelési többletének emelésére ötmilliárd forint jut, amivel a szakterület finanszírozásának helyzete érdemben javulni fog – tájékoztatott az államtitkár.

Nagy Anikó hangsúlyozta: 2019-ben is folytatódnak a budapesti kórházfejlesztések, és az Egészséges Budapest program keretében a következő években 700 milliárd forintot fordítanak az innovációra a fővárosi és Pest megyei intézményekben, orvosieszköz-vásárlásra pedig 42 milliárd forint szerepel a költségvetésben.

A béremelésekre összesen 35 milliárd forint pluszforrás jut, ez az összeg tartalmazza a 2018. januári emelés keretét, a 2019. novemberi nyolcszázalékos szakdolgozói fizetésemelést és azt a többletet, amely a 2018-as minimálbér- és garantáltbérminimum-növelés beépítésének fedezetéül szolgál. A változások része, hogy a meddő párok segítése érdekében a művi megtermékenyítés állami fenntartású intézményrendszerének megerősítéséhez kétmilliárd forinttal többet biztosít a minisztérium. 

Az egészségügy strukturális átalakítására 40 milliárd forint áll rendelkezésre, és további 28 milliárd forinttal több pénz jut egészségügyi fejlesztésekre is, mint korábban. Ebből az összegből növekedhet a rezidensösztöndíjak forráskerete, korszerűsíthetik a nővérszállókat, illetve új mentőautókat szerezhet be az Országos Mentőszolgálat. Emellett az Egészségbiztosítási Alap jövő évi keretében az ideinél négymilliárd forinttal jut több forrás a csecsemőgondozási támogatásokra, terhességi és gyermekágyi segélyekre.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink