• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Nagy az igény a lakossági szűrésekre

Lapszemle 2023.03.02 Forrás: magyarnemzet.hu
Nagy az igény a lakossági szűrésekre

Az NNK szerint az értesítettek idegenkednek az emlőszűrés buszos módjától, és mintegy hatvan százalékuk nem jelent meg a vizsgálatokon.

Bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszai immár évek óta járják az országot, sőt a koronavírus-járvány alatt is több mint háromszázezer ellátást bonyolítottak le, akadnak olyan hangok, amelyek megkérdőjelezik a szűrőprogramok sikerességét, kétségbe vonják a mobil szűrőegységek létjogosultságát. A kritikák ellenére azonban jelentős igény van a lakóhelyhez közeli egészségügyi szolgáltatásokra, ezt támasztják alá a legutóbbi, Ismerd fel időben! elnevezésű kampány eredményei is, írja a Magyar Nemzet online

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége, valamint a Magyar Rákellenes Liga közös kampánya, az Ismerd fel időben! Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden egyszerre hívta fel a lakosság figyelmét az egészségtudatosságra, a szűrővizsgálatok jelentőségére. A négynapos programsorozaton az orvostanhallgatók segítségével közel 650 jelentkező vizsgálatát végezték el, többek között vérnyomásmérést, vércukorszint- és koleszterinszint-mérést, prosztataspecifikus antigénmérést (PSA), kardiovaszkuláris állapotfelmérést, testösszetétel-analízist és légzésfunkciós vizsgálatot. 

A legnagyobb érdeklődés az érszűkület kimutatásra való boka-kar index meghatározás és a prosztataelváltozás felfedezésére alkalmas specifikus antigénmérés (PSA) iránt mutatkozott, de a szájüregi szűrésen is közel háromszáz fő vett részt.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az NNK a tervezett kettő helyett három szűrőbusszal vett részt a kampányban. A vizsgálatoknak köszönhetően számos egészségi problémára, kezelendő elváltozásra derült fény. A vizsgált páciensek többségénél a magas vérnyomás és a magas koleszterinérték volt a leggyakoribb.

Azt is tapasztalták, hogy a településeken előzetesen értesített személyek idegenkednek az emlőszűrés ezen módjától, és mintegy hatvan százalékuk nem jelent meg a vizsgálatokon. Mindezeket figyelembe véve döntés született a mammográfiás szűrőegység kiszereléséről és átadásáról olyan egészségügyi intézmények számára, ahol nincs vagy elavult készülék áll rendelkezésre, bővítve a helyi egészségügyi szolgáltatások lehetőségét és minőségét. 

További részletek a magyarnemzet.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink