• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Nagy az igény a lakossági szűrésekre

Lapszemle 2023.03.02 Forrás: magyarnemzet.hu
Nagy az igény a lakossági szűrésekre

Az NNK szerint az értesítettek idegenkednek az emlőszűrés buszos módjától, és mintegy hatvan százalékuk nem jelent meg a vizsgálatokon.

Bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszai immár évek óta járják az országot, sőt a koronavírus-járvány alatt is több mint háromszázezer ellátást bonyolítottak le, akadnak olyan hangok, amelyek megkérdőjelezik a szűrőprogramok sikerességét, kétségbe vonják a mobil szűrőegységek létjogosultságát. A kritikák ellenére azonban jelentős igény van a lakóhelyhez közeli egészségügyi szolgáltatásokra, ezt támasztják alá a legutóbbi, Ismerd fel időben! elnevezésű kampány eredményei is, írja a Magyar Nemzet online

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége, valamint a Magyar Rákellenes Liga közös kampánya, az Ismerd fel időben! Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden egyszerre hívta fel a lakosság figyelmét az egészségtudatosságra, a szűrővizsgálatok jelentőségére. A négynapos programsorozaton az orvostanhallgatók segítségével közel 650 jelentkező vizsgálatát végezték el, többek között vérnyomásmérést, vércukorszint- és koleszterinszint-mérést, prosztataspecifikus antigénmérést (PSA), kardiovaszkuláris állapotfelmérést, testösszetétel-analízist és légzésfunkciós vizsgálatot. 

A legnagyobb érdeklődés az érszűkület kimutatásra való boka-kar index meghatározás és a prosztataelváltozás felfedezésére alkalmas specifikus antigénmérés (PSA) iránt mutatkozott, de a szájüregi szűrésen is közel háromszáz fő vett részt.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az NNK a tervezett kettő helyett három szűrőbusszal vett részt a kampányban. A vizsgálatoknak köszönhetően számos egészségi problémára, kezelendő elváltozásra derült fény. A vizsgált páciensek többségénél a magas vérnyomás és a magas koleszterinérték volt a leggyakoribb.

Azt is tapasztalták, hogy a településeken előzetesen értesített személyek idegenkednek az emlőszűrés ezen módjától, és mintegy hatvan százalékuk nem jelent meg a vizsgálatokon. Mindezeket figyelembe véve döntés született a mammográfiás szűrőegység kiszereléséről és átadásáról olyan egészségügyi intézmények számára, ahol nincs vagy elavult készülék áll rendelkezésre, bővítve a helyi egészségügyi szolgáltatások lehetőségét és minőségét. 

További részletek a magyarnemzet.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink