• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

"Nagy potenciál van az orosházi szülészetben és nőgyógyászatban"

Lapszemle MA 06:04 Forrás: orosházi kórház

A nőgyógyászat területén regionális szűrőrendszer kiépítését tervezik, ehhez igazítva az ambuláns és a műtéti ellátó kapacitást.

Miután 2023. szeptemberében átvettem a szegedi nőgyógyászati klinika igazgatói feladatait, eldöntöttem, hogy szisztematikusan végigjárom a régió kórházait. Ahhoz ugyanis, hogy szakmailag megalapozott döntéseket lehessen hozni, pontosan tudni kell, hogy a klinika vonzáskörzetébe eső szülészet nőgyógyászati osztályoknak mik a lehetőségei, adottságai, problémái, sikerei. Milyen a személyi állomány, milyen tudás gyűlt össze az adott osztályon, milyen együttműködési lehetőségeink vannak, hol tudunk segíteni, együttműködni. Meg kell mondjam, nagyon impresszív volt az, amit az orosházi kórházban láttam és tapasztaltam. Nagyon jó szakmai feltételek között dolgozik a szülészet nőgyógyászat, a technikai, műtéti adottságok és felszerelések megvannak. Első benyomásaim alapján összetartó, jó közösséget alkotnak, csapatként is jól működnek - indokolta az orosházi kórházban tette látogatását  Prof. dr. Várbíró Szabolcs, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészet Nőgyógyászati Klinika igazgatója. A látogatásról az intézményi portál számolt be.

A találkozó végén orosházi tapasztalatairól és a lehetőségekről részletesebben is beszélt a szegedi nőgyógyászati klinika vezetője. Hangsúlyozta, a klinika és az orosházi kórház közötti együttműködés többirányú lehet, ennek legkönnyebben és leggyorsabban kivitelezhető lépése a rezidensképzésben valósítható meg.

– A Szegedi Tudományegyetem képzi a leendő orvosokat, akik a diploma megszerzése után a rezidensképzésbe lépnek tovább. Körutam egyik fontos része, hogy lássam, a fiatal orvosok melyik kórházban tudják a legjobban elsajátítani a szakma bizonyos részeit, hol van lehetőség a legtöbb gyakorlatra és mik azok, amiket a klinikán tudnak megtanulni. Ezeket felmérve lehet hosszabb távon tervezni.

Emellett fontos a nőgyógyászati onkológiai ellátás fejlesztése, amiben nagyobb szerepet szánok a régió kórházainak, lévén, hogy a daganatos megbetegedések száma sajnos nagyon magas Magyarországon, ezen pedig javítani kell. Orosházán látom a lehetőségeket ebben is, de erről részletes szakmai anyagok kidolgozása szükséges. A meddőségi ellátásban is szorosabb együttműködést szorgalmazok, hogy minél előbb gyermekhez tudjuk segíteni az érintett nőket – fogalmazott.

Várbíró Szabolcs hangsúlyozta, kiemelt figyelmet szán a megelőzésre, a nőgyógyászat területén regionális szűrőrendszer kiépítését tervezi, ehhez igazítva az ambuláns és a műtéti ellátó kapacitást.

– Sajnos a Covid járvány óta azt látjuk, hogy a páciensek később fordulnak orvoshoz a panaszaikkal. A meddőséggel küzdő asszonyoknál a magasabb életkor kisebb sikerrel kecsegtet, ami kevesebb megszületett gyermeket és mentálisan rosszabb állapotban lévő nőket is jelent. Itt az a cél, hogy a meddőség jeleit minél korábban felismerve a lehető leggyorsabban eljussanak a betegek a szegedi klinikára, ahol segíteni tudunk a gyermekvállalásban. Az onkológiai ellátásban pedig a késlekedéssel a korábbinál rosszabb állapotban érkezik be a rendszerbe a betegek jelentős része, így a gyógyulási esély is kisebb. Ezen folyamatok visszafordítása kiemelten fontos feladat, ezért célunk az orosházi kollégák oktatása, továbbképzése, hogy ezeket a jeleket minél korábban, nagyobb biztonsággal felismerjék.

A teljes beszámoló itt olvasható