• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nagyváradi civilek helyezték üzembe az első gyermekmentőautót

Lapszemle 2022.11.02 Forrás: maszol.ro
Nagyváradi civilek helyezték üzembe az első gyermekmentőautót

Megalapították Románia első gyermekmentő szolgálatát a magyarországi Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat partnerségével.

Az országban egyedülálló és hiánypótló kezdeményezésbe fogott a néhány nagyváradi önkéntes által létrehozott helyi Páli Szent Vince Társaság. Arról az utóbbi években többször is lehetett olvasni, hogy segélyakciókat szerveztek, hátrányos helyzetű családokat segítenek, de idén jóval nagyobb fába vágták a fejszéjüket: gyermekmentőautót vásároltak és helyeztek üzembe, ezzel ők az elsők és az egyedüliek az országban. Ráadásul a betegeket ingyenesen, adományokból segítik. A Maszol kérésére Kis Balázs, a szervezet nagyváradi vezetője elevenítette fel az elmúlt bő félév sűrű eseménysorát.

A Páli Szent Vince Társaság a világ százötven országában jelen van és együttműködik az ENSZ-szel és az UNICEF-fel is. A nagyváradi önkéntesekből álló csapat tavaly csatlakozott hozzájuk, a kezdetekkor mindössze négyen voltak, most pedig már mintegy hetvenen dolgoznak a szervezetben. Az egyik legnagyobb célkitűzésük az volt, hogy megalapítsák Románia első gyermekmentő szolgálatát a magyarországi Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat partnerségével, illetve az ő mintájuk alapján.- a Maszol.ro portálról

Romániában nincs külön jogszabály arra, hogy milyen felszereltséggel kell rendelkeznie egy gyermekmentőautónak, „pont azért, mert nincs Romániában gyermekmentő”. Éppen ezért azt vették alapul, hogy melyek azok az eszközök, amelyek a magyarországi Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat autóiban is megtalálhatók. Kiss Balázs hozzátette, róluk is azt kell tudni, hogy non-profit szervezetként az elmúlt 23 évben több mint 55 ezer gyermek életét mentették meg, tehát „van mit tanulni tőlük”.

„A mi mentőautónk képes felnőttek mentésére is, viszont felszereltük mindenből gyermekméretű eszközökkel is. A felnőtt eszközök teljes mértékben megfelelnek az országos mentőszolgálat által előírt gépeknek, s mellette ott vannak a kisméretű eszközök is a gyerekeknek” – magyarázta Kis Balázs. További részletek a teljes cikkben