• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Napi hatvanért gombnyomásra mentenek életet

Lapszemle 2022.09.23 Forrás: sonline.hu
Napi hatvanért gombnyomásra mentenek életet

Jelenleg Kaposváron 150 készülék működtetésére van lehetőség. Négy még szabad, 146-ot használnak.

Tizennyolc éve működik Kaposváron a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. Az idős, fogyatékos és pszichés betegekre tizenhárom gondozónő vigyáz 24 órában. Amint a pánikgombot megnyomja az ellátott, azonnal indul is hozzá a segítség, írja a sonline.hu. 

Végigdolgozta az egész életét építésztechnikusként Károly József. Tizenhárom évvel ezelőtt romlott meg az egészsége, demenciával és Parkinson-kórral küzd, emellett nemrég combnyaktörése is volt. Felesége évek óta ápolja, két évvel ezelőtt kérték a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. Károly Józsefné elmondta: többször volt már szükségük segítségre, egyszer a férje ráesett a megműtött combjára. – Nagyon megijedtem, szerencsére a szak­ápolók hamar kiértek és mindenben segítettek – mondta el az asszony. Megjegyezte: a jelzőrendszer biztonságot ad. – Nagyon kedvesek a szakápolók, ellátták, bekötözték a férjemet, mikor elesett, sőt még engem is nyugtatgattak – mondta el Károly Józsefné. 

Jelenleg Kaposváron 150 készülék működtetésére van lehetőség. Négy még szabad, 146-ot használnak. Puber Mariann, a házi segítségnyújtás vezető gondozója elmondta: havonta átlagosan 8–20 közötti jelzést kapnak, gondozónőik 24 órás szolgálatban vannak, és ünnepnapokon is számíthatnak rájuk. – Tavaly 2012 segélyhívásunk volt, leginkább rosszullét és elesés miatt. Volt olyan eset, mikor a gondozónő életet mentett. Ha úgy látják, hogy nagy a baj, azonnal mentőt hívnak – tette hozzá Puber Mariann. Kiemelte: a pánikgomb a Liget otthonban csörög, és félórán belül a helyszínre érkeznek. – Jelenleg négy szabad készülékünk van, amelyet egyedülálló, 65 feletti, kaposvári idős, fogyatékos, pszichiátriai beteg kérhet, vagy 65 év feletti, kétfős háztartásban élő idős, fogyatékos és pszichiátria beteg – sorolta a vezető gondozó. A szolgáltatásért napi hatvan forintot kell fizetni, azaz havonta 1800 forintot. – Azt tapasztaljuk, hogy a szociálisan rászorulók esetében a jelenlegi gazdasági helyzetben minden forint is számít, míg korábban heteket kellett várni a szabad készülékre, most még négy betöltetlen – tette hozzá.  

– A járvány alatt is végig dolgoztak gondozóink – mondta el Turnár Jánosné, a Kaposvári Szociális Központ vezetője. Hozzátette: minden dolgozójuk több oltással rendelkezik, és fel vannak szerelkezve védőeszközökkel. Elővigyázatosságból több gondozotthoz szájmaszkban mennek most is. Kiemelte: gondozottjaikat akkor is el tudják látni, ha koronavírus-fertőzöttek. Azt tapasztalják, hogy egyre több a fekvőbeteg, akinek szüksége van a napi többszöri egészségügyi és higiéniás ellátásra. 

További részletek a sonline.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink