• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Napokon belül megkaphatja az amerikai engedélyt a Janssen

Lapszemle 2021.02.25 Forrás: portfolio.hu
Napokon belül megkaphatja az amerikai engedélyt a Janssen

Összességében 66 százalékos hatékonyságot mutatott a koronavírus ellen az egydózisban beadott vakcina a klinikai teszteken.

Engedélyezésre javasolja a Johnson & Johnson (Janssen) koronavírus-vakcináját az amerikai gyógyszerfelügyeleti hivatal (FDA) mai jelentésében, ami azt jelenti, hogy ha minden jól megy, akár napokon belül megkaphatja az amerikai engedélyt az oltóanyag. A vállalat már az európai gyógyszerhatóságnak is beadta az engedélyezési kérelmet, ha itt is zöld utat kap az amerikai egydózisos vakcina, akkor Magyarországon is újabb vakcinával bővülhet a kínálat, írja a Portfolio

Az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerfelügyelet szerdán publikált jelentésében engedélyezésre javasolja a Johnson & Johnson koronavírus-vakcinájának vészhelyzeti alkalmazását, ami előrevetíti, hogy hamarosan bevethetik az oltóanyagot az Egyesült Államokban. Az FDA ma publikált jelentésének célja, hogy tájékoztassa a vakcináról az FDA oltásokért és a kapcsolódó termékekért felelős bizottságát, amely pénteken ülésezik, hogy felülvizsgálja a Johnson & Johnson kérelmét a vakcina vészhelyzeti engedélyezésére.

A Johnson & Johnson február 4-én nyújtotta be az FDA-nek a koronavírus-vakcinájához kapcsolódó adatokat. Összességében 66 százalékos hatékonyságot mutatott a koronavírus ellen az egydózisban beadott vakcina a klinikai teszteken, az Egyesült Államokban 72 százalékos, Latin-Amerikában 66 százalékos, Dél-Afrikában (ahol gyorsan terjed egy új mutáció) 57 százalékos hatékonyságot mértek. A vakcina 100 százalékban megakadályozta azokat a súlyos megbetegedéseket, amelyek kórházi ápolással jártak, vagy halállal végződtek. 

Ami a biztonságosságot illeti, nem fordult elő anafilaxiás sokk, vagy bármilyen, az életet veszélyeztető allergiás reakció a tesztek során. A leggyakoribb mellékhatások (a többi vakcinához hasonlóan) fejfájás, fáradtság, izomfájdalom, émelygés és láz voltak.

Legolvasottabb cikkeink