• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

NEAK: Felesleges a pánik, alig drágulnak a vérhígítók

Lapszemle 2022.09.30 Forrás: vg.hu
NEAK: Felesleges a pánik, alig drágulnak a vérhígítók

A 72 – különféle hatóanyagú – véralvadásgátló készítményből mindössze hatnak változik a térítési díja október 1-jétől.

Az elmúlt hetekben több sajtóhírben is arról lehetett olvasni, hogy októbertől nagymértékben drágulhatnak a vérhígító gyógyszerek, amelyek arra szolgálnak, hogy megakadályozzák a vérrögök képződését az érhálózatban. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ezzel kapcsolatban a Világgazdaságnak küldött tájékoztatásában azt hangsúlyozta: a rendelkezésre álló 72 gyógyszer közül mindössze hat esetében változik a térítési díj.

Két hatóanyag nyolc gyógyszere tartozik az un. K-vitamin-antagonista csoportba, és október elseje után is mind a nyolc térítési díja változatlan marad, ami – az alkalmazott dózis függvényében – havi 700–1200 forint – közölte a NEAK.

Az alapkezelő azt is kiemelte, hogy nagyon sokan szednek rendszeresen aszpirin hatóanyagú vagy annak származékát tartalmazó orvosságot: havonta átlagosan 400 ezer ember vált ki támogatással ilyet, s ez a betegszám nem változott sokat az elmúlt években. A hétféle hatóanyagot tartalmazó 36 készítmény térítési díja – ami a legnagyobb forgalmú ellenszerek esetén 500–600 forint – szintén nem módosul.

Az úgynevezett LMWH-készítmények – azaz a kis molekulasúlyú heparinok – speciális csoportot képeznek a vérhígítók között, mivel a betegek az esetek 95 százalékában csak egy, maximum két dobozzal váltanak ki ezekből sérülést – például boka- vagy lábtörést –, illetve műtétet követően, és addig szedik, amíg mozgásukban korlátozottak. Havonta rendszerint mintegy 40 ezer páciensnek van szüksége ilyen orvosságra. Ebben a csoportban két hatóanyag hasonlóan használható, és összesen 14 gyógyszer támogatott. Ezekből hatnál lesz térítésidíj-változás: a jóval kisebb piaci részesedésű ellenszerek esetén emelkednek a díjak 200–400 forinttal,  de úgy, hogy minden terméknek marad olyan alternatívája, amelynek nem változik az ára – hangsúlyozta az egészségbiztosítási alapkezelő.

Az úgynevezett új típusú orális antikoagulánsokból (NOAC), tizennégyfajta áll rendelkezésre. Ezeket havonta átlagosan 120 ezer beteg szedi, folyamatosan, hosszú távon. Nagy előnyük, hogy nem kell olyan sűrű laborkontroll a használatukhoz, mint a már említett K-vitamin-antagonisták alkalmazásánál. A NEAK jelezte: mind a 14 új típusú készítmény térítési díja változatlan marad október elseje után is.

Legolvasottabb cikkeink