• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

NEAK: Felesleges a pánik, alig drágulnak a vérhígítók

Lapszemle 2022.09.30 Forrás: vg.hu
NEAK: Felesleges a pánik, alig drágulnak a vérhígítók

A 72 – különféle hatóanyagú – véralvadásgátló készítményből mindössze hatnak változik a térítési díja október 1-jétől.

Az elmúlt hetekben több sajtóhírben is arról lehetett olvasni, hogy októbertől nagymértékben drágulhatnak a vérhígító gyógyszerek, amelyek arra szolgálnak, hogy megakadályozzák a vérrögök képződését az érhálózatban. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ezzel kapcsolatban a Világgazdaságnak küldött tájékoztatásában azt hangsúlyozta: a rendelkezésre álló 72 gyógyszer közül mindössze hat esetében változik a térítési díj.

Két hatóanyag nyolc gyógyszere tartozik az un. K-vitamin-antagonista csoportba, és október elseje után is mind a nyolc térítési díja változatlan marad, ami – az alkalmazott dózis függvényében – havi 700–1200 forint – közölte a NEAK.

Az alapkezelő azt is kiemelte, hogy nagyon sokan szednek rendszeresen aszpirin hatóanyagú vagy annak származékát tartalmazó orvosságot: havonta átlagosan 400 ezer ember vált ki támogatással ilyet, s ez a betegszám nem változott sokat az elmúlt években. A hétféle hatóanyagot tartalmazó 36 készítmény térítési díja – ami a legnagyobb forgalmú ellenszerek esetén 500–600 forint – szintén nem módosul.

Az úgynevezett LMWH-készítmények – azaz a kis molekulasúlyú heparinok – speciális csoportot képeznek a vérhígítók között, mivel a betegek az esetek 95 százalékában csak egy, maximum két dobozzal váltanak ki ezekből sérülést – például boka- vagy lábtörést –, illetve műtétet követően, és addig szedik, amíg mozgásukban korlátozottak. Havonta rendszerint mintegy 40 ezer páciensnek van szüksége ilyen orvosságra. Ebben a csoportban két hatóanyag hasonlóan használható, és összesen 14 gyógyszer támogatott. Ezekből hatnál lesz térítésidíj-változás: a jóval kisebb piaci részesedésű ellenszerek esetén emelkednek a díjak 200–400 forinttal,  de úgy, hogy minden terméknek marad olyan alternatívája, amelynek nem változik az ára – hangsúlyozta az egészségbiztosítási alapkezelő.

Az úgynevezett új típusú orális antikoagulánsokból (NOAC), tizennégyfajta áll rendelkezésre. Ezeket havonta átlagosan 120 ezer beteg szedi, folyamatosan, hosszú távon. Nagy előnyük, hogy nem kell olyan sűrű laborkontroll a használatukhoz, mint a már említett K-vitamin-antagonisták alkalmazásánál. A NEAK jelezte: mind a 14 új típusú készítmény térítési díja változatlan marad október elseje után is.

Legolvasottabb cikkeink