• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Négyféle kór ellen is oltják a menekülteket

Lapszemle 2022.03.09 Forrás: növekedés.hu
Négyféle kór ellen is oltják a menekülteket

A koronavírus és a kanyaró, rubeola, mumpsz és szamárköhögés ellen is oltják a menekülteket, hogy ne legyen járvány.

Nem zárható ki, hogy az Omikron az ukrajnai menekülthullám miatt tartósabban velünk marad. Arra is számítani kell, hogy az olyan klasszikus fertőző betegségek is helyi járványokat okozhatnak a közeljövőben Európában, amilyen a kanyaró, a rubeola, a mumpsz vagy a szamárköhögés, mert az ukránok körében nem csak a Covid, hanem ezek ellen is alacsony a lakosság átoltottsága, és Európában is kevesebben kérték a hagyományos védőoltásokat a Covid-járvány idején. Az itt maradó menekültek nálunk a koronavírus és más fertőző betegségek ellen is megkapják az oltást - írja a novekedes.hu.

Kulcsár Andrea, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológusa, oltásspecialista a MedicalScan webináriumán elmondta: míg az Európai Unióban már csaknem 72 százalékos az átoltottság, Magyarországon továbbra is csak 62 százalékos a teljes körűen oltottság, ami jelenleg már 3 oltást jelent. Úgy fogalmazott, hogy „akik akartak, azok már beoltatták magukat”.

A gyerekeknek is csak legfeljebb a 30 százaléka oltott (az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ – ECDC – oldalán Magyarország mellett 23,5 százalékos adat szerepel), ami elmarad az átlagtól. A 5-18 éves korosztályban Málta és Dánia már 43 százaléknál jár, de 40 százalék feletti, illetve körüli az átoltottság Izlandon, Portugáliában, Olaszországban és Belgiumban.

Az ukrajnai menekülthullámmal kapcsolatban az infektológus rámutatott: a Nemzeti Népegészségügyi Központ külön eljárásrendet dolgozott ki az ukrán állampolgárok oltására. E szerint minden ukrán állampolgár, a gyerekeket is beleértve kaphat koronavírus elleni védőoltást, és mivel nem használtuk el a rendelkezésre álló oltóanyagok felét sem, így ez a magyarok további oltását nem veszélyezteti. Automatikusan oltják azokat, akik a menekülttáborokban maradnak, akik pedig családokhoz kerülnek, a háziorvosok feladata lesz. Ukrajnában a lakosság kevesebb, mint 35 százaléka van beoltva Covid ellen.

Kulcsár Andrea felhívta a figyelmet arra is, hogy az ukránok körében a klasszikus fertőző betegségek elleni átoltottság még rosszabb, 30 százalék alatti, ezért az olyan klasszikus fertőző betegségek is komoly kockázatot jelentenek számukra, amilyen a kanyaró, a rubeola, a mumpsz vagy a szamárköhögés. Ezek is meg fognak tudni jelenni Európában, és nem csak a háború és a menekültválság miatt – közölte az infektológus –, hanem, mert a koronavírus-járvány alatt a nyugati országokban is romlott a klasszikus fertőző betegségek elleni átoltottsági arány. Ez ma sok helyütt nem éri el a 90 százalékot, holott például a kanyarójárvány megfékezéséhez folyamatosan több mint 95 százalékos átoltottságot kell fenntartani. Nálunk szerencsére a Covid sem okozott visszaesést a védőoltásokban, a legutolsó, 2020-as adatok szerint Magyarországon továbbra is a gyerekek 99,8 százaléka megkapta az életkori kötelező védőoltásokat.

További részletek a cikkben.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Legolvasottabb cikkeink