• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Négyféleképpen érhet véget a koronavírus-járvány

Lapszemle 2020.03.19 Forrás: 24.hu
Négyféleképpen érhet véget a koronavírus-járvány

De van egy ötödik verzió is: a vírus terjed, folyamatosan újabb gócpontokat képez, majd eltűnik, és soha nem fogjuk megtudni, hogy miért.

Előbb-utóbb túl lesz a világ a rémisztő koronavírus-járványon, csak azt nem látjuk még, hogy mikor, és főleg hogyan. A szakértő szerint négyféle forgatókönyv lehetséges, és ezek közül nem a legrosszabb a legvalószínűbb, írja a Daily Beast című amerikai hírportál nyomán a 24.hu.

Egyáltalán nem volt felkészülve a világ egy a jelenlegihez hasonló világjárványra, ezért most csak kapkodjuk a fejünket, és fogalmunk sincs, hogy mi jöhet még. William Haseltine, az ACCESS nevű nemzetközi egészségügyi szervezet elnöke, aki nemrég vezetett le egy amerikai – kínai egészségügyi konferenciát Vuhanban, azt mondja, a járvány négyféleképpen érhet véget.

Az első forgatókönyv szerint a vírus a tavaszi felmelegedéssel lelassul, majd lecseng.

Előfordulhat, hogy a koronavírus-járvány a jelenlegi ütemben képes terjedni nyáron is, és akkor bekövetkezhet a második, azaz a legrosszabb forgatókönyv.

Lehetséges, hogy a vírus terjedése csak akkor fullad majd ki, amikor már senkit sem tud megfertőzni. Ez azt jelentené, hogy Föld lakosságának 40 – 70 százaléka fertőződne meg a betegséggel, és a fertőzöttek nagyjából 2 százaléka halna bele a betegségbe. Ezt az jelenti, hogy világszerte 64 – 112 millió ember halna bele a fertőzésbe. Ebben az esetben az élet minden területe: a gazdaság, az ipari termelés, a mezőgazdaság, a kultúra, az oktatás, és az emberek mentális állapota is súlyos, gyógyíthatatlan sebeket szerezne.

A harmadik forgatókönyv szerint a járvány addig terjedhet majd, amíg valakinek sikerül kifejlesztenie ellene egy vakcinát. Ez azonban leghamarabb egy év múlva következhet be. Sokkal hamarabb, hónapokon belül kerülhetnek azonban forgalomba a koronavírus elleni terápiás készítmények, és velük el is érkeztünk a negyedik, egyben legvalószínűbb forgatókönyvhöz.

Jelenleg két szer is nagyon ígéretesnek tűnik a koronavírus elleni harcban. Az egyik a remdesivir, amelyik a laboreredmények alapján az eddigi legjobb szer a betegség ellen, a másik pedig egy actemra nevű, szintetikus antitest, amit jelenleg is használnak Kínában a betegek kezeléséhez. Ezek a szerek, bár nem adnak védettséget a fertőzés ellen, mint egy vakcina, a megbetegedéseket eredményesen lehet kezelni velük.

Monto hozzáteszi, nem elképzelhetetlen egy ötödik forgatókönyv sem. Eszerint a vírus terjed, folyamatosan újabb gócpontokat képez, majd két hónap múlva eltűnik, és soha nem fogjuk megtudni, hogy miért.

Legolvasottabb cikkeink