• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

"Nehéz ezt kimondani, de eléggé rémisztő a helyzet"

Lapszemle 2021.11.03 Forrás: InfoStart

Ha ilyen sebességgel nőnek az esetszámok, akkor a negyedik hullám ereje meghaladhatja a második és a harmadik erejét.

A legutóbbi adatok szerint 2839 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 312-en vannak lélegeztetőgépen. Az egyfókuszú védekezés csődöt mondott – mondta az infostart.hu érdeklődésére Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász. Hozzátette, hogy azonnali intézkedésekre lenne szükség, hogy az újbóli teljes lezárás elkerülhető legyen.

Pár hónapja azt hittük, hogy nem lesz ekkora baj, de „hála” a delta variáns magas fertőzőképességének, valamint az egyfókuszú védekezésnek, miszerint Magyarország csak az oltásra fókuszált, ami platózott a társadalom kétharmadánál, rohamosan megindultak a betegszámok: egy heti duplázódásnak lehetünk a tanúi jó pár hete – fogalmazott érdeklődésünkre Rékassy Balázs orvos, aki szerint, ha ilyen sebességgel nőnek az esetszámok, akkor a negyedik hullám ereje meghaladhatja a második és a harmadik erejét. „Nehéz ezt kimondani, de eléggé rémisztő a helyzet” – tette hozzá.

Az egészségügyi szakközgazdász szerint Magyarországon a szakmai döntéshozatal a politika, a politika pedig a népszerűség, illetve annak igényének a csapdájában vergődik, ettől függetlenül fel kellene vállalni a népszerűtlen intézkedéseket. Megjegyezte, ahogyan a sebész sem a betegtől kérdezi meg egy vakbélgyanú esetében, hogy operáljon vagy sem, hanem a megfelelő tudás és szakmai felkészültség alapján, továbbá a laborparaméterek és a páciens általános állapota szerint dönt. Vagyis ebben az esetben sem az kellene, hogy döntsön, hogy az emberek szeretnének maszkot viselni, tömegrendezvényekre menni, vagy sem – összegezte.

Rékassy Balázs egyetértett azzal, nagyon nehéz feladat az, hogy közben ne büntessék azt a közel 6 millió embert, akik már legalább kétszer beoltatták magukat. A szakember hozzátette, neki is elege van már a járványügyből, a megszorításokból és korlátozásokból, de elkerülendő a teljes lezárás, bizonyos korlátozásokat már rég be kellett volna vezetni. Példaként említette a kötelező maszkviselés, nemcsak a BKV járatin, hanem minden zárt, zsúfoltabb helyen, valamint az ingyenes, vagy nagyon kedvezményes tesztelés biztosítását „minden második sarkon”.

Rékassy Balázs szerint vissza kellene „varázsolni” a védettségi igazolvány komolyságát, vagyis, hogy ne legyen elégséges a plasztikkártya, annak érvényessége is ellenőrizve legyen adott helyen. „Nyugat-Európában, ha be szeretnék menni egy múzeumba, egy étterembe, lecsippentik a QR-kódot” – jegyezte meg. Szerinte azt is fel kellene fogni, el kellene ismerni, hogy a delta variáns miatt az év elején oltottaknak szükségük lenne a harmadik oltás felvételére is.

További részletek a cikkben.

 

 

Legolvasottabb cikkeink