• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem adnak felmentést a kórházaknak?

Lapszemle 2018.07.27 Forrás: nepszava.hu
Nem adnak felmentést a kórházaknak?

Vagy gazdasági bűntettért, vagy foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért vonhatók kérdőre a kórházigazgatók.

Továbbra sem tudni, hogy mekkora bajban lesznek szeptembertől a kórházak, az egészségügyi intézmények ugyanis elvben már legalább négy éve nem költhetnének többet, mint amennyire az éves keretükből telik. A kincstári rendszerhez tartozók esetében egy számítógépes program le is tiltja az összes olyan vásárlást, amelyre nincs fedezetük. Ezt a szabályt eddig éppen a betegellátás fenntartása érdekében nem érvényesítették az egészségügyben. Most az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nyomatékosan jelezte a kincstárnak, vége a türelmi időnek - írta a népszava.hu.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtöki tájékoztatóján Domokos László elnök a Népszava kérdésére azt mondta: szervezetének nincs lehetősége egyetlen törvényi előírás alól sem felmentést adni. Ez a kijelentés azért különös, mert a Pénzügyminisztérium éppen az ÁSZ jelzésére vonta vissza azt a speciális szabályt, amely kivette a kórházakat a szigorú keretgazdálkodás hatálya alól. Ez a lazítás tette lehetővé az alulfinanszírozott intézményeknek, hogy akkor is fizessenek bért, illetve ellássák a rászorulókat, ha az egészségpénztártól kapott ellátmány arra már nem nyújtott fedezetet.

A helyzet feloldására vonatkozó kérdéseinkre, eddig csak az ÁSZ-tól kaptunk választ. A Magyar Államkincstár több napja nem reagál érdeklődésünkre, miszerint értesítették-e az intézményeket, hogy a keretüket túllépőktől nem fogadnak be számlát. (A túlköltők eddig csak „hibaüzenetet” kaptak, de ennek ellenére el tudták utalni a béreket és ki tudták egyenlíteni a számláikat.) Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ pénteki cikkünkre reagáló közleményében csak azt írták, hogy nem zárnak be kórházakat, arra ugyanakkor nem tértek ki, hogy ezt hogyan kerülik el - írja a lap.

A Népszava információi szerint a kórházvezetők szerint két módon lehet elkerülni az eladósodott kórházaknál a betegellátás szünetel tábla kifüggesztését: vagy megemelik az elkölthető keretüket, vagy vissza kell kapniuk a Pénzügyminisztérium által korábban biztosított speciális mentességüket.

– Hivatalosan még senki sem értesítette az intézményvezetőket arról, hogy mi lesz, vagy hogy kapott-e az ágazat további fölmentést – mondta a Népszavának az egyik főigazgató. Hozzátette: akár így, akár úgy, az intézményvezetők mindenképp megsértik a gazdálkodásról szóló, vagy az ellátási kötelezettségről szóló szabályokat. Míg az előbbi esetében gazdasági bűntettért, az utóbbi esetében foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért vonhatók kérdőre a bíróságon. Mint mondta: ő jelenleg négy kórházzal kapcsolatban hallotta csak, hogy nincs adósságuk, ebből kettőt az onkológiai ellátásokból keletkező nyeresége tart egyensúlyban. A másik kettőnek nincs traumatológiai, illetve olyan sürgősségi ellátása, ami tervezhetetlenül termeli a költségeket.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink