• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem divatból étkeznek mentesen a magyarok

Lapszemle 2023.10.02 Forrás: index.hu
Nem divatból étkeznek mentesen a magyarok

Sokan tudatosan mondanak le egy-egy ételcsoport fogyasztásáról és egyre többen fordulnak orvoshoz is érzékenységük diagnosztizálása érdekében.

A Gluténmentes Tündér Manna 60 ezer fővel végzett kutatásából kiderült, hogy a mentes diétát követők 52 százalék szenved valamilyen ételintoleranciában és erről orvosi diagnózisa is van, 9 százalék pedig gyanítja, hogy ételintoleranciája van - írta az index.hu.

A felmérésben részt vevők 28 százaléka önmegfigyelésen alapulva döntött egy-egy1 összetevő elhagyásáról az étrendjében, mert megfigyelte, hogy jobban érzi magát, ha bizonyos ételeket nem fogyaszt, míg 6 százalékuk motivációja az, hogy szeretne egészségesebben élni, 5 százaléknak pedig a fogyás a célja.

A felmérésből kiderült az is, hogy egyre tájékozottabbak az emberek a táplálékérzékenységgel kapcsolatban, sokan tudatosan mondanak le egy-egy ételcsoport fogyasztásáról és egyre többen fordulnak orvoshoz is érzékenységük diagnosztizálása érdekében.

A legtöbben a glutén- és a laktózérzékenységet ismerik, azonban emellett számos egyéb összetevő lehet, amit egyéni érzékenység okán sokan elhagynak az étrendjükből.

A glutént 34 százalék, a tejfehérjét 14 százalék hagyja el, azonban a kutatásban részt vevők 10–10 százaléka számára okoz tüneteket a tojásfehérje vagy teljes egészében a tojás fogyasztása, míg a tojássárgája csupán 0,5 százaléknál okoz allergiás panaszokat. A tejcukrot a résztvevők 7 százaléka hagyja el az étrendjéből.