Sokan tudatosan mondanak le egy-egy ételcsoport fogyasztásáról és egyre többen fordulnak orvoshoz is érzékenységük diagnosztizálása érdekében.
A Gluténmentes Tündér Manna 60 ezer fővel végzett kutatásából kiderült, hogy a mentes diétát követők 52 százalék szenved valamilyen ételintoleranciában és erről orvosi diagnózisa is van, 9 százalék pedig gyanítja, hogy ételintoleranciája van - írta az index.hu.
A felmérésben részt vevők 28 százaléka önmegfigyelésen alapulva döntött egy-egy1 összetevő elhagyásáról az étrendjében, mert megfigyelte, hogy jobban érzi magát, ha bizonyos ételeket nem fogyaszt, míg 6 százalékuk motivációja az, hogy szeretne egészségesebben élni, 5 százaléknak pedig a fogyás a célja.
A felmérésből kiderült az is, hogy egyre tájékozottabbak az emberek a táplálékérzékenységgel kapcsolatban, sokan tudatosan mondanak le egy-egy ételcsoport fogyasztásáról és egyre többen fordulnak orvoshoz is érzékenységük diagnosztizálása érdekében.
A legtöbben a glutén- és a laktózérzékenységet ismerik, azonban emellett számos egyéb összetevő lehet, amit egyéni érzékenység okán sokan elhagynak az étrendjükből.
A glutént 34 százalék, a tejfehérjét 14 százalék hagyja el, azonban a kutatásban részt vevők 10–10 százaléka számára okoz tüneteket a tojásfehérje vagy teljes egészében a tojás fogyasztása, míg a tojássárgája csupán 0,5 százaléknál okoz allergiás panaszokat. A tejcukrot a résztvevők 7 százaléka hagyja el az étrendjéből.