• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem hallgatja le senki az egészségügyi dolgozókat

Lapszemle 2021.05.13 Forrás: magyarnemzet.hu
Nem hallgatja le senki az egészségügyi dolgozókat

Súlyos bűncselekmény - mint például terrorcselekmény - megalapozott gyanúja esetén az illetékes bíró valóban engedélyezheti a lehallgatást.

A Legfőbb Ügyészség videósorozatban ad felvilágosítást közérdekű jogi kérdésekről. Fazekas Géza szóvivő a sorozat első részé­ben közérthetően tájékoztat arról, mit jelentenek a védett személyek körében végzett megbízhatósági vizsgálatok, írja a Magyar Nemzet.

A megbízhatósági vizsgálat a korrup­ciós bűncselekmények megelőzésének és felderítésének egyik eszköze. A vizsgálatot a rendőrség egyik szerve, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) folytatja le úgy, hogy a törvényben meghatározott személyi kört ellenőrzi. Korábban csak a rendvédelmi szervek hivatásos tagjait ellenőrizték, de ez a vizsgálat ma már kiterjed csaknem az összes olyan dolgozóra, akik kormányzati irányítás alatt, a közszférában dolgoznak. Az ellenőrzés lehetősége a hálapénz elleni fellépés részeként idén január 1-jétől az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókra is vonatkozik. A megbízhatósági vizsgálat egy speciális teszteléssel végrehajtott ellenőrzés.

Az NVSZ a vizsgált személy munkaköréhez igazodóan egy olyan mesterséges élethelyzetet hoz létre, ami az illető mindennapi munkájához kapcsolódik. Ebben a szituációban a védelmi tiszt a kilétét leplezve azt ellenőrzi, hogy az érintett elkövet-e bűncselekményt. Az NVSZ munkatársa a munkavégzéshez kapcsoló­dóan olyan kérést fogalmaz meg, amelynek teljesítése bűncselekmény, illetve a munkavégzéshez ­kapcsolódóan pénzt, hálapénzt vagy más olyan előnyt ad vagy ígér, amelynek elfogadása ugyancsak jogszabályokba ütközik. Fontos, hogy a vizsgálat során az ellenőrzött személy mindig szabadon dönthet. Tehát szabadon mérlegelheti, hogy a jogellenes kérést teljesíti vagy sem, a vesztegetési pénzt elfogadja vagy sem. A megbízhatósági vizsgálat, tekintettel annak speciális körülményeire, ügyészi kontroll alatt áll.

Megbízhatósági vizsgálat címén nem hallgatják le az ápolókat, nem néznek bele az e-mailjeikbe, nincs olyan bíró, aki ezt engedélyezné, hiszen ezt tiltja a vonatkozó törvény. Ilyenre csak akkor kerülhet sor, ha az egészségügyi dolgozó súlyos bűncselekményre készül vagy ilyet követ el (például terrorcselekményt), ez viszont független attól, hogy éppen melyik szektorban dolgozik. Súlyos bűncselekmény megalapozott gyanúja esetén az illetékes bíró valóban engedélyezheti a lehallgatást, az e-mailek nyomon követését és egyéb titkosszolgálati eszközök használatát, és akár rajtaütést is végrehajthatnak, de ez tilos a megbízhatósági vizsgálatoknál.

Legolvasottabb cikkeink