• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem hiszed el, ha nem látod az embereket meghalni

Lapszemle 2020.03.26 Forrás: Index
Nem hiszed el, ha nem látod az embereket meghalni

Az olasz intenzíves orvos szerint hazánk lépéselőnyben lehet az időben bevezetett szigorú intézkedések miatt, ám ezeket pontról pontra be is kell tartani.

Akár négyszer-ötször annyi fertőzött és sokkal több haláleset lehet, mint amennyit a statisztikák mutatnak. Ezt állítja az Indexnek nyilatkozó Marco Vergano torinói intenzív terápiás szakorvos. Ő volt az, aki több mint egy hete azt üzente a magyaroknak, hogy készüljenek a legrosszabbra, és az se baj, ha a rendkívüli intézkedések pánikot keltenek, mert ez egy szükséges pánik. Olaszországban kedd estig 69 ezer a regisztrált fertőzöttek és 6820 a halálesetek száma. 

Marco Vergano torinói doktor a legsúlyosabb, mesterséges lélegeztetésre szoruló koronavírusos betegeket látja el a torinói San Giovanni Bosco kórházban. Azt mondja, sok halálos áldozaton már nem végeznek koronavírus tesztet, mert annyira túlterhelt a rendszer, ezért a koronavírus miatt elhunytak száma száma több lehet, mint amennyit a statisztikákban látunk.

A torinói kórházban az elmúlt hét óta 200-ról 350-re nőtt azoknak a koronavírussal fertőzött betegeknek a száma, akik intenzív osztályon vannak. "A kórházunkban az ágyak felén koronavírusos betegek fekszenek, csak egy olyan osztály van, ahol az akkut betegek vannak, olyanok, akiket például szívinfarktussal kezelünk. De egyre jobban félünk attól, hogy a még vírusmentes osztályra is bekerül a fertőzés" – mondja Vergano doktor. Északon már nemcsak a kórházak vannak az összeomlás határán, hanem a mentőszolgálat is.

Ránk nézve biztató, hogy szerinte Magyarország lépéselőnyben lehet, mert a fertőzés egy korábbi fázisában vezették be a szigorú intézkedéseket, de ha ezeket nem tartjuk be, akkor szerinte ugyanarra számítani, ami Olaszországban történik.

 “Mi még nem értünk el a teljesítőképességünk határát, most 350 intenzív terápiára szoruló páciensünk van, de minden nap újabb és újabb ágyakat szabadítunk fel. Abban nem vagyok biztos, hogy képesek leszünk követni a növekvő betegszámot és el fogjuk érni azt a pontot, amikor telítődik a kórház.

Legolvasottabb cikkeink