"Sonkával és zöldségekkel gazdagon megpakolt előre elkészített szendvicset kaptam, melynek zárt csomagolását könnyen kinyitottam."
Háromszögszendvicsek, az egészséges étrendet támogató, ráadásul ízletes fogások várják a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában fekvő betegeket, ahol a kórházi étkeztetés országos forradalmát ígéri egy cég. Utánajártunk, mi folyik Pécsett, az étkeztető vállalat, a MED-Catering Kft. hódító hadjáratának első állomásán, írja az Index.
Az utóbbi időben egyre több pletykát hallottunk arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem Központi Klinikáján szakítottak a hagyományos kórházi koszttal: gazdagon töltött háromszögszendvicsek váltották fel a klasszikus zsemle-kockasajt kombót. Erről egy beteg is nyilatkozott lapunknak, aki már nem először feküdt bent kórházban, már csak korából adódóan is, így tapasztalta a hagyományos és az új étkeztetési rendszert is.
A 76 éves V. Zsoltnak ismerős a kórházi környezet, a fehér falak és a sokszor nem túl kívánatos kórházi koszt. Legutóbb vakbélgyanús tünetekkel került a Pécsi Tudományegyetem klinikájára, ahol öt napon át kezelték infúzióval – műtétre végül nem került sor, viszont diétára fogták. Szinte már látta maga előtt, hogy megint mi vár rá: a zsemlét a szokásos szelet parizerrel és a bögre ízetlen, de cukros teával. Meglepetésére most azonban valami egészen mással találkozott:
A kórházi étkezés kapcsán már a reggeli is meglepett. Ezúttal nem nekem kellett az ágyban fekve bajlódnom a zsemle felvágásával, hanem kész háromszögszendvicset kaptam, amelynek már a kinézete is megfogott. Sonkával és zöldségekkel gazdagon megpakolt előre elkészített szendvicset kaptam, melynek zárt csomagolását könnyen kinyitottam és már ehettem is. Nemcsak jól nézett ki, hanem finom is volt – idézte fel. Bár az első napon semmit sem ehetett, amint enyhítették a szigorú tiltást, megkóstolta a diétás reggelit, és azt tapasztalta, hogy a látvány, az íz és az adag is rendben volt. „Kettesével adták a szendvicseket, és még úgy is elég volt, hogy alapvetően jó étvágyú ember vagyok.”
A lapnak nyilatkozott Gajdácsi Edina, a cég területi vezetője is, aki a vacsoráról elmondta, hogy nemcsak szendvicseket, de kevert és zöld salátákat is kapnak a betegek, amelyek nagyon népszerűek. Fontos újítás, hogy az főétkezések mindegyike is immáron „egykezes”, kés nélkül kanállal vagy villával fogyasztható, ezzel is megkönnyítve a betegek ágyban történő étkezéseit.
A teljes információ a cikkben.