• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem kaptak szót a meghívott, fogyatékos gyermeküket gondozók

Lapszemle 2023.06.03 Forrás: szabadeuropa.hu
Nem kaptak szót a meghívott, fogyatékos gyermeküket gondozók

Nem akarták hallani a népjóléti bizottság fideszes tagjai a fogyatékos fiát otthon ápoló nőt - a forgatókönyv jellemző a bizottsági ülésekre.

Fogyatékossággal élő emberek szülei és őket támogató civil szervezetek képviselői kaptak meghívást az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának szerdai ülésére , mert a fogyatékossággal élő emberek lakhatási problémáiról tárgyalt a testület. A bizottság kormánypárti tagjai azonban nem szavazták meg, hogy szót kapjanak a meghívottak. Az illetékes államtitkár viszont elmondhatta, mit tett a kormány az érintettek érdekében, írja a szabadeuropa.hu

„Az járt a fejemben, hogy vajon ők mire gondolhattak, amikor nemmel szavaztak, hogy mit akarok elmondani. Talán azt gondolták, hogy csúnyán fogok beszélni velük, vagy kiabálni fogok? Látta a beszédet, nem? Maga szerint ez bántó?”

Erről Schilling Magdolna, a Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány elnöke beszélt a Szabad Európának. Magdolna harmincöt éve neveli egyedül súlyosan fogyatékos fiát, aki most negyvenéves. Mint mondta, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának DK-s elnöke, Varga Zoltán hívta meg őt és több érintett szülőt, valamint partnerszervezeteik képviselőit a testület szerdai, a fogyatékossággal élő emberek lakhatási problémáival foglalkozó ülésére. Magdolnának azt mondták, ha szeretne néhány mondatot szólni, van rá lehetősége, amennyiben a bizottság tagjai megszavazzák.

Ott volt az ülésen meghívottként Boros Ilona, a Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezet esélyegyenlőség-projektjének vezetője is, aki szintén nem szólalhatott fel. Mint a Szabad Európának elmondta, már megkezdődött a bizottság ülése, amikor megérkezett Selmeczi Gabriella fideszes képviselő, bizottsági tag, aki a testület egy másik fideszes tagjának meghatalmazását is hozta, így az ő szavazata két voksot ért, és ezzel, valamint a többi kormánypárti bizottsági tag voksával sikerült leszavazni, hogy Magdolna beszélhessen.

Varga Zoltán, a bizottság elnöke ekkor azt javasolta, hogy hallgassák meg, kérdezzék a témában a szakértő jogászt, a TASZ munkatársát, de a testület kormánypárti többsége ezt is leszavazta, megszavazta ugyanakkor, hogy a témában a megszólalók mindössze ötperces időkeretben beszélhessenek, így gyakorlatilag egy óra alatt lezavarták a bizottsági ülést, amelyen csak Fülöp Attila államtitkár beszélhetett hosszabban arról, mit tett a kormány a fogyatékossággal élő emberek lakhatási problémáinak megoldása érdekében.

Mint a TASZ munkatársa elmondta, elég jellemző forgatókönyv az ilyen bizottsági üléseken, hogy a meghívottak kizárólag hallgatóságként vehetnek részt, semmihez nem szólhatnak hozzá, és a bizottsági tagoknak nem kell megindokolniuk, miért nem hallgatják meg őket.

A beszédet, amelyet Magdolna elmondott volna a bizottság előtt, ha lehetőséget kap rá, változtatás nélkül közli a szabadeurópa.hu.