• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Nem lehet megtiltani a fényképezést a kórházakban

Lapszemle 2019.06.22 Forrás: hvg.hu
Nem lehet megtiltani a fényképezést a kórházakban

Közérdek, hogy a közbeszéd tárgyává lehessen tenni az egészségügyi intézményekben uralkodó állapotokat.

Gyerekágyak mellett, a földön fekvő anyukák, málló falak, rozsdás bútorok, takarítatlan WC-k, nem záró ablakok, csótány a sarokban, patkány a lépcsőházban – mindenki találkozott már a közelmúltban olyan, a magyar egészségügy állapotát sajnos valósan tükröző fényképpel, amely az intézmények betegeitől vagy látogatóitól jutott el a közösségi vagy a hagyományos médiába és keltett jókora visszhangot/felháborodást. Az ÁEEK válaszul arra utasította a kórházak vezetőit, hogy tiltsák meg, illetve kössék igazgatói engedélyhez a felvételek készítését az intézményekben. Csakhogy kiderült: jogtalanul - írta a hvg.hu.

Az állami és önkormányzati fenntartású egészségügyi intézmények közfeladatot látnak el. Az ezekben az intézményekben fennálló állapotok, körülmények, tárgyi feltételek olyan témák, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot, az ilyen intézményekben készült, személyes adatokat nem tartalmazó felvételek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján közérdekű adatnak minősülnek, vagyis az ilyen felvételek készítése és nyilvánosságra hozatala nem kifogásolható. A tárgyi körülményekről felvételek készítését megtiltani nem lehet - írta állásfoglalásában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

Péterfalvi Attila elnök szerint egyértelműen közérdek fűződik ahhoz, hogy a kórházban – a személyhez fűződőjogokat maradéktalanul tiszteletben tartható módon – képfelvételeket lehessen készíteni, valamint ahhoz, hogy a képfelvétel által megörökített eseményeket, helyzeteket, állapotokat a véleménynyilvánítás szabadságának részeként közbeszéd/közvita tárgyává lehessen tenni.

Hozzátette: a felvételek készítésekor és közzétételekor egyetlen szempontra kell figyelemmel lenni, hogy a fényképek készítőjének, mint adatkezelőnek a fényképek kezelésével, felhasználásával kapcsolatban be kell tartania a GDPR szabályrendszerét, vagyis a felvételen nem szerepelhet olyan személy, aki a rögzítéshez, adatkezeléshez nem adta hozzájárulását.

Legolvasottabb cikkeink