• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Nem lehet megtiltani a fényképezést a kórházakban

Lapszemle 2019.06.22 Forrás: hvg.hu
Nem lehet megtiltani a fényképezést a kórházakban

Közérdek, hogy a közbeszéd tárgyává lehessen tenni az egészségügyi intézményekben uralkodó állapotokat.

Gyerekágyak mellett, a földön fekvő anyukák, málló falak, rozsdás bútorok, takarítatlan WC-k, nem záró ablakok, csótány a sarokban, patkány a lépcsőházban – mindenki találkozott már a közelmúltban olyan, a magyar egészségügy állapotát sajnos valósan tükröző fényképpel, amely az intézmények betegeitől vagy látogatóitól jutott el a közösségi vagy a hagyományos médiába és keltett jókora visszhangot/felháborodást. Az ÁEEK válaszul arra utasította a kórházak vezetőit, hogy tiltsák meg, illetve kössék igazgatói engedélyhez a felvételek készítését az intézményekben. Csakhogy kiderült: jogtalanul - írta a hvg.hu.

Az állami és önkormányzati fenntartású egészségügyi intézmények közfeladatot látnak el. Az ezekben az intézményekben fennálló állapotok, körülmények, tárgyi feltételek olyan témák, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot, az ilyen intézményekben készült, személyes adatokat nem tartalmazó felvételek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján közérdekű adatnak minősülnek, vagyis az ilyen felvételek készítése és nyilvánosságra hozatala nem kifogásolható. A tárgyi körülményekről felvételek készítését megtiltani nem lehet - írta állásfoglalásában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

Péterfalvi Attila elnök szerint egyértelműen közérdek fűződik ahhoz, hogy a kórházban – a személyhez fűződőjogokat maradéktalanul tiszteletben tartható módon – képfelvételeket lehessen készíteni, valamint ahhoz, hogy a képfelvétel által megörökített eseményeket, helyzeteket, állapotokat a véleménynyilvánítás szabadságának részeként közbeszéd/közvita tárgyává lehessen tenni.

Hozzátette: a felvételek készítésekor és közzétételekor egyetlen szempontra kell figyelemmel lenni, hogy a fényképek készítőjének, mint adatkezelőnek a fényképek kezelésével, felhasználásával kapcsolatban be kell tartania a GDPR szabályrendszerét, vagyis a felvételen nem szerepelhet olyan személy, aki a rögzítéshez, adatkezeléshez nem adta hozzájárulását.

Legolvasottabb cikkeink