• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Nem lesz több orvosi igazolás az iskolából hiányzóknak

Lapszemle 2022.11.18 Forrás: eduline.hu
Nem lesz több orvosi igazolás az iskolából hiányzóknak

Hamarosan több gyermekorvos is követni fogja a budakalászi példát, pomázon és Budapesten is erre készülnek több praxisban.

Valószínűleg Budakalász lett az ország első „igazolásmentes” városa, miután a helyi iskolák és óvodák a betegség miatt hiányzó gyerekektől már nem kérnek orvosi igazolást, hanem elfogadják a tünetmentességről szóló szülői nyilatkozatot is. Máshol is hasonló rendszert alakítanak ki, a napokban több gyermekorvos is bejelentette, hogy sikerült megállapodni a környékbeli intézmények vezetőivel, végre vége lehet az igazolásgyárnak - írta az eduline.hu.

„Minden intézménynek jogszerű lehetősége van arra, hogy orvosi igazolás helyett szülői nyilatkozatot/igazolást kérjen a hiányzás időtartamáról” – olvasható a Bizalmat a szülőnek, pedagógusnak, értelmet az orvosi igazolásnak nevű, több mint háromezer tagot számláló Facebook-csoport oldalán, amely évek óta azért küzd, hogy egy egyszerű nátháról, hasmenésről vagy más enyhébb betegségről ne kelljen orvosi igazolást kérni, ehelyett a szülő igazolhassa, miért hiányzott a diák az iskolából.

Erre egyébként egy 2012-es EMMI-rendelet valóban lehetőséget ad az iskoláknak – a jogszabályban ugyanis egy szó sincs arról, hogy a betegség miatt hiányzó diákoknak orvosi papírral kellene megjelenniük az első iskolai napon.

Korábban a lap már beszámolt arról, hogy az egyik budakalászi gyermekorvos február óta nem állít ki igazolásokat, helyette azt kéri a szülőktől, hogy nyomtassák ki, írják alá és juttassák el az iskolának azt a dokumentumot, amelyben arról nyilatkoznak, hogy a gyermekük betegség miatt hiányzott, de már tünetmentes. A rendszer – ahogy azt múlt héten megírtuk – működik, ma már egy budakalászi intézmény sem kér orvosi igazolást a betegség miatt hiányzó gyerekektől, hanem a szülők állítanak ki nyilatkozatot.

Pesterzsébeten is változtatnak. Az egyik gyermekorvos azt írta a Facebookon, sikerült megállapodniuk arról az önkormányzattal és az intézményekkel, hogy a XX. kerületi óvodákban is beérik a szülői nyilatkozattal.

Legolvasottabb cikkeink