• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Nem mindegy, hányan élhetünk majd normálisan

Lapszemle 2021.03.27 Forrás: ATV
Nem mindegy, hányan élhetünk majd normálisan

Kincses: egyik oldalról zárásra van szükség, másik oldalról lemondásra és önfegyelemre.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta: érzik, hogy az embereknek már elegük van, belefáradtak a járványba, és megértik, hogy mindenki szeretne már normálisan élni, de mint fogalmazott: nem mindegy, mennyien. Kincses Gyula úgy látja, a 270 feletti napi halálozási adat még nem a csúcs, de reményei szerint már csúcsközeli, írja az ATV.

Korábban a MOK többek között azt kérte a döntéshozóktól, hogy korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát, tiltsák meg közterületen a 3 főnél nagyobb beszélgető csoportok kialakulását (ez alól kivételt csak az egy háztartásban élők jelenthessenek), emellett rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban kizárólag az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva, és a közösségi tereket kizárólag a boltok megközelítésére lehessen használni. Erre az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: abban kérik a Magyar Orvosi Kamara segítségét, hogy az oltásellenes orvosokat állítsák az oltás pártjára. 

A MOK elnöke szerint a helyzet nagyon súlyos, évtizedek óta nem volt olyan egészségügyi vészhelyzet Magyarországon, mint amilyen most van. Az, hogy bírjuk-e a terhelést, Kincses Gyula szerint azon múlik, hogy a lakosság hogyan viselkedik rövid távon.

Mint fogalmazott: most békén kellene hagyni az egészségügyet, "el a politikai kezekkel az egészségügytől" - a kollégáik ugyanis iszonyatos terhelés alatt vannak, itt most nincs szükség se propagandára, se katasztrófaturizmusra.

Arra, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón nem jelentett be zárást, Kincses Gyula azt mondta: kérték a kormányt, hogy szigorítsanak, de tudják, hogy az embereknek elegük van, fáradtak és frusztráltak, megértik, hogy szeretnének már normálisan élni, de nem mindegy, hányan, vagyis hogy hányan élik túl ezt a betegséget.

Azzal kapcsolatban, hogy a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére, Kincses Gyula azt mondta: az tény, hogy ebben a nagyon súlyos járványhelyzetben bármilyen ellátásszervezési megoldás, ami a védekezést segíti, indokolható. Baj akkor van, ha ez tartós marad. Fontos, hogy egységes szakmai irányítás legyen egy adott terület felett, de egy osztott tulajdonviszonyú rendszerben ezt egy független hatóság ugyanúgy tudná csinálni - tette hozzá.

MOK

Legolvasottabb cikkeink