• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Nem tolonganak a betegek az orosz vakcináért

Lapszemle 2021.02.13 Forrás: hvg.hu
Nem tolonganak a betegek az orosz vakcináért

Úgy kell felhívnom a betegeket, hogy sem az oltópont helyszínét, sem az időpontját nem tudom nekik megmondani, mondja egy háziorvos.

Nem tolonganak a háziorvosoknál a Szputnyik V oltóanyagért. Míg van, ahol gond nélkül összeállították a hét nevet tartalmazó listát, akad olyan praxis is, ahol senki nem élt a lehetőséggel. A háziorvosokra az eddigieknél is több teher hárul, most már azt is nekik kell megállapítaniuk, melyik páciensüknek merik teljes felelősséggel ajánlani az orosz vakcinát, ehhez azonban elmondásuk szerint nem kapnak elég információt, írja a hvg.hu. 

„Hét embert kellett kiválasztanom, akik oltóponton vehetik fel a Szputnyik V vakcinát. Elkezdtem nekik telefonálni, de egymás után mondták vissza. Egy idő után feladtam” – magyarázta a hvg.hu-nak egy budapesti háziorvos, ő miért nem tudott listát állítani azokról, akik a praxisában jogosultak lennének az orosz oltóanyagra.

A visszamondások oka természetesen nem minden esetben a Szputnyik V iránti ellenérzés volt. Akadtak olyan páciensek is, akiknek az okozott gondot, hogyan jussanak be az oltópontra, mások a munkahelyükről nem tudtak elszabadulni időben. Ami viszont biztos: az oltást végző háziorvosoknak a héten még több feladat – és ezzel együtt probléma – szakadt a nyakukba. 

„Sokan azt hiszik, csak átnézzük a listát és hívjuk is a betegeket telefonon, de a valóságban ez egyáltalán nem így néz ki. Közülük ki kell választanom, az életkoruk alapján ki a jogosult, kit lehet szállítani, majd egyenként kell megvizsgálnom, a betegségei alapján adható-e neki a felajánlott oltás. Ez nem két perces munka” – sorolta az egyik megkérdezett háziorvos, mivel töltötte az elmúlt napjait és tulajdonképpen az egész hétvégéjét.

A budapesti háziorvosoknak főleg a Szputnyik V alkalmazásával gyűlt meg a bajuk, ehhez a kijelölt praxisok 5+2 embert küldhetnek a négy oltópont valamelyikére. A plusz kettőre biztonsági okból van szükség arra az esetre, ha az ötből valakit egészségügyi okokból alkalmatlannak nyilvánítanak. A szervezetlenség itt is szembetűnő.

Úgy kell felhívnom a betegeket, hogy sem az oltópont helyszínét, sem az időpontját nem tudom nekik megmondani. Többen azért mondták vissza, mert nem elég rugalmas a munkahelyük, nem tudták, hogy el tudnak-e jönni, ha mondjuk hétköznap délelőtt kerül rájuk a sor” – mondta egyikük.

Többen találkoztak azzal a jelenséggel is, hogy pácienseik a bizalmatlanság miatt nem kérik az orosz vakcinát.

Legolvasottabb cikkeink