• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Nincs gond? Van gond!

Lapszemle 2022.12.22 Forrás: Mandiner
Nincs gond? Van gond!

Talán szükség volna egy mentálisegészség-miniszterre vagy felelősre, aki stratégiát dolgozna ki az egész nemzet mentális problémáinak javítására.

Szinte divatként, egyfajta vírusként terjednek a mentális problémák a fiatal nemzedékben – ami mögött sokszor súlyos traumák is állhatnak. A nemzet mentális egészsége gyógyításra, gyógyulásra vár, írja a Mandiner. 

Azt mondja egy pszichiáter barátnőm, hogy a mentális problémáknak divatjai vannak a kamaszoknál. Egyfajta lázadás ez. Sokáig az anorexia volt a legjobb lázadás: a nem evéssel lehetett kellőképpen kiborítani mindenkit. Most pedig a szexuális bizonytalanság az újabb divat – miközben az anorexia is megmaradt.

Nyilván gyakran nem tudatos a kamaszoknál, hogy majdnem meghalnak az éhezésben, vagy váltogatni kezdik a nemi identitásukat.

De rövid idő alatt a sokszorosára nőtt ez a probléma, zárt közösségekben terjed – ahol egy anorexiás van, ott hirtelen sok lesz. Talán nem is divat ez, hanem egyfajta mentális vírus. Lehet ezekkel a jelenségekkel nem foglalkozni, tabusítani, a homokba dugni a fejünket, de attól még jelen vannak és jelen lesznek a családjainkban és a közösségeinkben. Ez a valóság, és egyre több család fog e problémákkal küzdeni – többségük titokban, mások talán nyíltan. Nem vagyok a téma szakértője, hogy okos válaszokat adjak minderre – csak a jelenségre tudom felhívni a figyelmet, és a megszólalást javaslom másoknak is.

Arra is panaszkodott pszichiáter barátnőm, hogy a nemi identitás változása tabusítva van: nem kutatható, nem kezelhető, gyakorlatilag beszélni sem szabad róla. Az amúgy is agyonterhelt tanárok rendszeresen találkoznak a jelenséggel, de széttárt karokkal állnak: a barátaiknak elmesélik, de képesítésük nincs rá, hogy mit kell ezekkel a helyzetekkel kezdeni. Sőt, igazából senkinek nincs erre képesítése, mert beszélni se szabad róla, nemhogy kezdeni vele valamit. Ott állnak az osztályfőnökök, sok-sok fülbe súgott titokkal, és csak sóhajtoznak, hogy akkor most mit tegyenek.

Ráadásul nem csak lázadásról és divatról van szó.

Sokszor súlyos családi traumák, apátlanság, elidegenedés, kommunikációhiány, bántalmazás és mindenféle hideg, zsigerileg ható szomorúság van a háttérben – ami nem oldható fel egy legyintéssel vagy egy rövid beszélgetéssel.

Talán szükség volna egy mentálisegészség-miniszterre vagy más felelősre, aki stratégiát dolgozna ki az egész nemzet mentális problémáinak javítására. Egyébként volt egy ilyen program, Bagdy Emőke és más neves szakemberek indították el, Kopp Mária lelki egészség program volt a neve. Csak azért akadt el, mert minisztériumokon átívelő, mindenkit érintő javaslatok voltak benne. Lehet, le kellene porolni.

További részletek a Mandiner cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink