• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Nincs megállás - 41 milliárddal tartoznak a kórházak

Lapszemle 2020.09.24 Forrás: Napi.hu
Nincs megállás - 41 milliárddal tartoznak a kórházak

Az adósságállomány átlagos havi növekedése idén az első 8 hónapban 5,1 milliárd forint volt.

Augusztus végére 41,1 milliárd forintra duzzadt a magyar kórházak beszállítók felé fennálló tartozása. A adósságállomány a nyolcadik hónapban 4,1 milliárd forinttal, idén havonta átlagosan 5,1 milliárd forinttal gyarapodott a Magyar Államkincstár friss adatai szerint, írja a Napi.hu

A legfrissebb számok szerint és a miniszterelnök év eleji utasítása ellenére továbbra is megállíthatatlanul gyarapodik a magyar kórházak adóssága. A tartozásállomány augusztus végére elérte a 41,1 milliárd forintot, ami idei termés, a 2019-es adósságot ugyanis márciusra teljes egészségben konszolidálták. Az átlagos havi növekedés idén az első 8 hónapban 5,1 milliárdot tett ki. 

Noha tavaly augusztus végén 53 milliárdos adósságállományról adott számot a MÁK, ez nem jelenti azt, hogy most jobban állnak az intézmények, sőt, inkább rosszabbul. A 2019-es év ugyanis eleve 15 milliárdról indult  - a 2018-as adósságot nem konszolidálták teljes egészében - vagyis 2019 augusztusában, a 2019-es halmozódás 38 milliárd volt, szemben az idei 41 milliárddal (idén a havi növekedés 5,1 milliárd forint volt szemben a tavalyi 4,4 milliárddal). Tehát havi 5,1 milliárdos mínuszt a koronavírus matt két hónapra leállított, másként mondva erőteljesen visszafogott teljesítmény mellett működő egészségügy is össze tudott hozni erőteljesen jelezve, hogy nagy baj van a finanszírozással.

A lap információi szerint a kórházigazgatókat ugyan szeptember elején felszólította kórházfenntartó ÁEEK az adósságok kifizetésére, a levél mellé finanszírozást azonban nem kaptak.

A beszállítók szerint pedig mielőbb szükség lenne az adósságrendezésre, annál is inkább mert mind a koronavírus elleni védekezéshez, mind az egészségügy működtetéséhez, a betegek életének megmentéséhez szükséges technológiát azok a hitelező cégek szállítják, amelyek közül ismét a magyar kkv-k vannak legnehezebb helyzetben. Ez a kör nem lesz képes túlélni még egy olyan időszakot, mint a tavalyi év a késlekedő adósságrendezéssel, a járvány miatti visszaeséssel megfejelve. Ezért - mint lapunknak többen is elmondták - azt szeretnék, hogy a kormány az ősz folyamán rendezze az idén felhalmozódott adósság nagy részét, hogy elkerülhessék az idei év eleji központosított adósságrendezési anomáliákat.

Legolvasottabb cikkeink