• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Nő a nyomás, közben tűnnek el az orvosok a rendszerből

Lapszemle 2020.09.19 Forrás: 24.hu
Nő a nyomás, közben tűnnek el az orvosok a rendszerből

A kormány célja a gazdasági leállás és válság elkerülése, de ezt nem lehet megúszni egészségügyi válság nélkül a MOK alelnöke szerint.

Két hét alatt annyi teendője lett az egészségügynek, mint tavasszal két hónap alatt, miközben most nem csökkentették a kórházak egyéb kapacitásait, és egy év alatt több száz fiatal orvos távozott – mondta az orvoskamara alelnöke a 24.hu-nak. Egy Covid-osztályra vezényelt orvos pedig 900 forintos gyorséttermi órabérért menti a betegek életét.

ét hét alatt annyi teendője lett az egészségügynek a koronavírussal kapcsolatban, mint tavasszal két hónap alatt. Nagy a nyomás, és egyre nagyobb lesz az egészségügyön – érzékeltette az egyre feszítőbb vírushelyzet egészségügyi oldalát Álmos Péter.

Az ellátórendszer küzd a második hullámmal, és bár hivatalos információk nem állnak rendelkezésre arról, hogy mi a helyzet a kórházak falain belül, a csütörtöki hír, amely szerint a covidos betegek ellátására kijelölt Korányiban és a Szent László kórházban annyi a súlyos beteg, hogy betelt a lélegeztető-kapacitás, jelzi, hogy az ellátórendszer erőteljesen leterhelődött szeptemberre. Bár a kormány tagadni igyekezett a Népszava információját, a megerősítés első kézből érkezett: Orbán Viktor péntek hajnalban elment a Korányiba, hogy deklarálja, minden rendben van, ám ott egy orvos azt mondta neki, hogy lélegeztetőgép ugyan van elég, de az a baj, hogy technikus is kellene hozzá.

Nehézséget okoz az is, hogy bejutott a vírus a kórházakba, noha pontos számot azzal kapcsolatban sem tudni, mennyi egészségügyi dolgozó esett ki az ellátásából fertőzöttség miatt. „Annyi biztos, hogy sokan vannak, és nem mindig visszakövethető, hogy a kórházban fertőződtek volna meg” – hangsúlyozza Álmos Péter.

Álmos Péter szerint ráadásul nemcsak a vírus jelent veszélyt az egészségügyi dolgozókra nézve, hanem a stressz és a pszichés leterheltség is.

Frusztráltak a kollégák, a belső fórumainkon sokuk elkeseredetten jelzi, hogy a határaikhoz érkeztek.Valamit tenni kell, mert nő rajtunk a nyomás, közben úgy érezzük, hogy a tavasszal jellemző társadalmi támogatottság sincs most meg.

Tavasszal egyértelmű volt a kormányzati álláspont, hogy mit lehet és mit nem, most az is gond, hogy az egészségügyben dolgozók számára nem látható, pontosan mit kellene csinálni, és ahogy Álmos Péter mondta, nem megfelelő az információ terítése: a közösségi oldalakon kérdezgetik egymástól a kollégák, hogyan oldjanak meg szervezésbeli kérdéseket.

Amíg a kormány célja a gazdasági leállás és válság elkerülése, addig ezt nem lehet megúszni egészségügyi válság nélkül – legalábbis Magyarországon, mert bár a svédeknél ez a modell működött, addig itthon Álmos Péter szerint az egészségügy nem bírná el az ezzel járó leterheltséget. A helyzetet súlyosbítja az évtizedek óta megoldatlan bérfeszültség is: jelenleg egy Covid-osztályra vezényelt orvos 900 forintos gyorséttermi órabérért menti a betegek életét – érzékeltette Álmos Péter a pályaelhagyás egyik lehetséges okát.

Legolvasottabb cikkeink