• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ők már beoltatták magukat, elmondták a tapasztalataikat

Lapszemle 2021.02.23 Forrás: femina.hu
Ők már beoltatták magukat, elmondták a tapasztalataikat

Továbbra is be kell tartani az óvintézkedéseket, de nagy megkönnyebbülés, hogy már nem kell félnem egy esetleges súlyos betegségtől.

Az egészségügyi dolgozók, a szociális ellátásban dolgozók és részesülők, illetve a 60 évesnél idősebbek vakcinálása már megkezdődött, így egyre több személyes példával találkozhat az ember a közvetlen kapcsolataiban is. Néhány olyan ember mondta el a femina.hu-nak a tapasztalatait és motivációit, aki mindkét oltáson túl van már, mindannyian a Pfizer-BioNTech által gyártott Comirnaty vakcinát kapták meg.

- Az Enzimológiai Intézetben végzett munkám mellett hétvégén, illetve esténként egy PCR-teszt-mintavételi pont laboratóriumában dolgozom. A nappal levett mintákat éjszaka vizsgáljuk és értékeljük ki, hogy legkésőbb másnap reggelre mindenki megkaphassa az eredményt. Nagyon örültem, hogy ilyen hamar lehetőségem volt beadatni az oltást - mondta el Kozák Eszter biológus, a Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének munkatársa, a Koronavírus Kisokos szerkesztője. Mont mondta, a vakcina beadása sokkal kevesebb kellemetlenséggel és kockázattal jár, mint a megbetegedés maga. Sok ismerősöm lett már koronavírusos, és a tapasztalatok vegyesek: van, aki könnyen átvészelte, van, aki egy hónapot intenzív osztályon volt, és van, aki már két hónapja hiába várja, hogy újra érezzen szagokat. Még mindig nem lehet tudni, mire számíthat az ember, ha megfertőzi a koronavírus, mitől függ az, hogy ki esik át rajta tünetmentesen, ki lesz nagyon beteg, és nyilván nem akartam kockáztatni. Úgy vélem, az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltások hatásosak és biztonságosak, ha valakit érdekelnek a fejlesztésük részletei és a klinikai tesztek pontos eredményei, a mellékhatások, a hatékonyság, mindenről van tudományos publikáció, ami szabadon hozzáférhető az interneten.

- Az önkormányzati munkám mellett továbbra is dolgozom a budafoki mentőállomáson, így kaphattam meg az első védőoltást december 31-én reggel. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben található oltópontra mentem, ahol a folyamat nagyon jól szervezett, gördülékeny. Az injekciót általában valamelyik felkar deltaizmába adják (a jobb a domináns kezem, ezért én a bal felkarba kaptam). Az injekció beadását alig éreztem. Utána pár órával kezdődött enyhe izomlázszerű fájdalom az oltás helyén, ami másfél-két nap után megszűnt - mondta Havasi Gábor, Budapest egészségügyi tanácsnoka. Már az első oltás megvéd a súlyos betegség kialakulásától, így bár továbbra is be kell tartani az óvintézkedéseket, de nagy megkönnyebbülés, hogy már nem kell félnem egy esetleges súlyos betegségtől. A második oltást januárban kaptam meg, ami után egy héttel pedig gyakorlatilag teljes védettség alakul ki. További szakeberek a cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink