• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Október 15-től a háziorvosnál lesz az influenza-elleni védőoltás

Lapszemle 2021.10.08 Forrás: nepszava.hu
Október 15-től a háziorvosnál lesz az influenza-elleni védőoltás

A Fluenz Tetra-val bővül a két évesnél idősebbeknek adható oltóanyagok palettája a patikákban.

Legkésőbb október 15-ig, azaz jövő péntekig valamennyi háziorvoshoz megérkezik a térítésmentesen kérhető influenza-elleni, hazai gyártású 3Fluart oltás – tudta meg a Népszava. A kormány a célra ezúttal is 1,3 millió adagot biztosít, továbbá a 3 éven aluliak oltásához négyezer adag Vaxigrip Tetra vakcinát is vásárolt. Ez utóbbit október 15-ig igényelhetik a háziorvosok a 3 éven aluli krónikus betegek oltásához. Ezen felül ismét elérhető lesz október végétől a patikákban recept ellenében a Vaxigrip Tetra, a Sanofi-Aventis Zrt. vakcinája – tudta meg a lap Feller Antaltól, a Hunagropharma Zrt. vezérigazgatójától.

A szakember jelezte azt is, hogy novembertől egy újabb, az orrnyálkahártyáról felszívódó, négykomponensű készítménnyel, a Fluenz Tetra-val bővül a két évesnél idősebbeknek adható oltóanyagok palettája a patikákban.

A Népszava kérdésére a Sanofi-Aventis kommunikációs igazgatója, Asztalos Andrea az írta: mintegy 200 000 adagot biztosítanak a magyar lakosságnak a patikai hálózatban. A tavalyi évhez képest ez a mennyiség 60 százalékkal több. Mint emlékezetes: a Vaxigrip Tetra-t tavaly az állam felvásárolta és azt térítésmentesen osztották ki a veszélyeztetett csoportba tartozóknak, köztük a gyerekeknek. Ez utóbbi oltóanyag annyiban különbözik a háziorvosoknál hagyományosan térítésmentesen felajánlott influenza elleni oltástól, hogy három helyett négy vírus variáns ellen nyújt védelmet. További előnye, hogy a Vaxigrip a terhesség bármely időszakában adható a kismamáknak, valamint a 6 hónap és 3 év közöttiek is kaphatják. Ezzel szemben a hazai gyártású 3Fluart-tal csak a 3 év felettiek olthatók.

Idén, miután tavaly elmaradt a járvány, a szokásosnál is nagyobb a tétje az influenza-elleni oltások beadásának – mondta Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főorvosa, aki szerint most azért kell jobban félni az influenzától, mert a szervezet természetes ráfertőződéséből egy év kimaradt. Ezért kevésbé védett az emberi szervezet az influenza-vírusok mutációival szemben, mint a megelőző években, így a kórokozó jóval nagyobb járványt tud okozni. A főorvos beszélt arról is, hogy egyidejűleg biztosan nem lehet senki influenzás és covidos, de egymás után már meg lehet kapni a kettőt. És így már mindkét betegség súlyosabb lehet, egy covid utáni influenzába akár bele is lehet halni, hiszen egy legyengült immunrendszerre érkezik az újabb vírusfertőzés.

Legolvasottabb cikkeink