• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Ólom a csapvízben - mutatjuk, kik érintettek

Lapszemle 2019.11.18 Forrás: infostart.hu
Ólom a csapvízben - mutatjuk, kik érintettek

Azokban az épületekben jelenthet kockázatot, amelyekbe az 1940-es évek előtt ólomcsöveket építettek be.

Egyebek mellett a gyerekek intelligenciáját és mentális egészségét is veszélyezteti az ólom, ami a régi csövekből kerül be az egyébként tiszta ivóvízbe - közölte az InfoRádióval a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője. Bufa-Dőrr Zsuzsanna környezetmérnök csapata két kutatást is indított: a lakosság segítségével a baj mértékét, illetve a víztisztító berendezések hatékonyságát mérik. Egy országos ólomtérkép is készül - ajánlásokkal.

A víz alapvetően biztonságos, a szolgáltatott ivóvízben jellemzően nem található ólom, azonban az ivóvízhálózatba beépített szerkezeti anyagokból kioldódva kerülhet a csapvizünkbe ólom. Ez elsősorban azokban az épületekben jelenthet kockázatot, amelyekbe az 1940-es évek előtt ólomcsöveket építettek be. Ezek az épületek jellemzően a régi, belvárosi városrészekben találhatók, ahol ugyan a lakások egy részében már kicserélhették a vezetékeket, de az épület belső hálózatában még megtalálhatók az ólomcsövek - ismertette a szakember.

Az előzetes híreket megerősítve elmondta, ez nem is csak budapesti probléma, a megyeszékhelyeken, nagyobb városokban is vannak 1940 előtti épületek, és azt követően is építkezhettek ólomcsövekkel.

Pontos adathalmaz még nincs, éppen ezért indítottak másfél éve egy felmérést, hogy azonosítsa, a lakosság mekkora részét érintheti a probléma. A másfél év alatt is vannak már tanulságok.

"A programnak két része van. Az egyik az úgynevezett nyitott laboratórium program, amit azoknak hirdettünk meg, akik a kockázati csoportba tartoznak, vagyis vagy régi épületben laknak, vagy kisgyermeket nevelnek, illetve várandósok. Az általuk az intézetünkbe beküldött eredményekből az látszik, ez jelentős probléma, a csapnyitáskor nyert vízminták 30-40 százaléka szennyezett" - tette egyértelművé, de reggel egy percnyi folyatás hatására jelentősen csökkenthető a kockázat, ha nagyobb mennyiséget a már kifolyatott csapból a hűtőben tárolunk."

Már kutatják azt is, hogy milyen hatása van az ólmozott ivóvíznek: a Nemzeti Népegészségügyi Központban lehet jelentkezni az ebben való részvételre. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink