• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Olyan, mintha átment volna rajtam egy úthenger

Lapszemle 2022.01.14 Forrás: Telex
Olyan, mintha átment volna rajtam egy úthenger

Nem szokott beteg lenni, először a mellkasában érzett valamit, majd jött a kóros fáradtság, mondta a 37 éves Ákos, aki három oltást kapott.

Egyre többen látjuk, hogy a koronavírus megjelenik a szűkebb családi, baráti, ismeretségi körben. Aki nem kapta el a vírust, azok közül is egyre többen kerülnek kapcsolatba kontaktként fertőzöttel, és kell néhány napos karanténba vonulniuk, írja a Telex.

Az általunk megkérdezett emberek többségének valóban csak enyhe, náthaszerű tünetei voltak. Gábor a feleségével egy szilveszteri buliban kaphatta el a vírust, ami után összesen hatan lettek pozitívak a résztvevők közül. A legtöbbjüknek enyhe tünete volt: orrdugulás, torokfájás, levertség, fejfájás. A 35 éves Gábor két éjjel is arra ébredt, mintha „tüskés gombóc lenne a torkában”.

A még egyetemre járó Tibor, aki szintén szilveszterkor kaphatta el a betegséget, egy furcsább tünetről is beszámolt: „Négy napig volt köhögés, torokfájás, hőemelkedés, aztán elmúlt minden, két napig egész jól voltam. Majd a harmadik napra begyulladt az ínyem, és 39 fokos lázam lett.”

Tibor orvoshoz is fordult, mert arra gondolt, hogy esetleg valamilyen szövődmény alakult ki, de a háziorvosa azt mondta: az ínygyulladás is a vírus egyik tünete lehet. 

A 26 éves Fruzsinál a náthaszerű tünetek mellett álmatlanság is jelentkezett: „Nem tudtam aludni, nem azért, mert fájna valamim, hanem egész egyszerűen nem aludtam el.”

Ő is egy buliban kaphatta el a vírust, ahol rajta kívül még legalább öten megfertőződtek. Mások is hasonló tünetekről számoltak be.

A 37 éves Ákos három oltást kapott, és így írta le a betegségét: „Olyan, mintha átment volna rajtam egy úthenger. Nem szoktam beteg lenni, először a mellkasomban éreztem valamit, majd jött a kóros fáradtság. Minden nehezemre esett, sosem éreztem még ilyet.”

Volt, akinél alig lehetett észrevenni a fertőzést. Az 50 éves Anna leginkább náthaszerű tünetekről, enyhe köhögésről, hőemelkedésről számolt be, amelyek három napig tartottak. Elmondása szerint eszébe se jutott volna, hogy koronavírusos, ha nem lett volna kontaktszemély, és ezért nem csinál tesztet.

A teljes cikk a Telexen olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink