• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ön azt hitte, védett? Gondolja át, ez itt az omikron!

Lapszemle 2022.01.12 Forrás: valaszonline.hu
Ön azt hitte, védett? Gondolja át, ez itt az omikron!

Az omikron kevesebb embert betegít meg súlyosan, de mivel többen kapják el, lehet, hogy az eddigi szomorú rekordokat is megdönti.

Megkezdődött. Több mint duplájára, 120 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma az elmúlt hét napban az azt megelőző héthez képest. Nálunk is berobban az omikron hullám, ezért sok ponton át kell alakítanunk a viselkedésünket. Nem könnyű elfogadni, hogy az oltottak sem védettek a fertőzés ellen, és még három adaggal is érdemes maszkkal védekezni, akárcsak a járvány elején. Ám ez csak egy dolog, amin változtatnunk kell. Van több is - írja a válaszonline.hu.

...

Az omikron hiába okoz nagyobb arányban gyengébb tüneteket, maga a vírus ugyanolyan veszélyes. Ennél is vijjognak a szirénák, lélegeztetőgépre kerülnek az emberek, és lesznek, akik meghalnak majd. Sokkal kisebb ennek kockázata azoknál, akik fiatalok, akik egészségesek, nem túlsúlyosak és persze a háromszor oltottaknál. De lesznek fiatalok, egészségesek, nem túlsúlyosak és még oltottak is, akik belehalnak. 

Az omikron szerencsére enyhébb, ha ezen azt értjük, hogy ugyanannyi fertőzött közül kevesebb embert betegít meg súlyosan, de mivel többen kapják el, még így is lehet, hogy az eddigi szomorú rekordokat is megdönti majd ez a hullám. 

Amikor pedig orvosokat kérdezünk arról, mit tapasztalnak a delta vagy az omikron által okozott megbetegedésekről, azt a választ kapjuk: sokkal fiatalabb embereket is elveszítenek, mivel közöttük jóval magasabb az oltatlanok aránya. Emiatt kell számos dolgot átértékelnünk. Például az oltás szerepét – a vakcinák fertőzés ellen csak kis mértékben védenek.

Az omikronhullám megfékezését több kormány az oltásoktól várja, a britek december 17-e óta 33 millió embert oltottak be harmadszor is, az osztrákok februártól tervezik kötelezővé tenni a koronavírus elleni vakcinát. Az olaszok 50 év felett már be is vezették. Magyarországon 3,2 millióan kérték a harmadik oltást, hazánk az egészségügyben és a közoktatásban rendelte el a kötelező védekezést.

Van azonban egy kis bökkenő: már a megjelenése óta tudjuk, hogy az omikron tömegével okoz áttöréses fertőzéseket. A szakmai kifejezés azt jelenti, hogy a deltánál tapasztaltnál is jóval nagyobb arányban fertőzi meg az oltottakat. Három hónappal a beadása után az oltás már csak 30 százalékos védelmet nyújt a tünetmentes és enyhe fertőzések ellen.  Akkor mi értelme van az egésznek? Az, amit már említettünk: a koronavírus nem az első fertőzési szakasz miatt veszélyes, hanem a második miatt. Az emlékeztető oltás pedig 90 százalékban véd a súlyos állapot kialakulása ellen még az időseknél is. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink