• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Öregedik a magyar orvostársadalom, de abbahagyni nem lehet

Lapszemle 2022.05.27 Forrás: nepszava.hu
Öregedik a magyar orvostársadalom, de abbahagyni nem lehet

Az idősebb orvosok körzeteiben ugyanolyan volt a halálozás, mint a 65 évnél fiatalabbak praxisaiban.

Nincs értelme a korosodás feszegetésének az orvosi munkában – állítja Matkó Ida aneszteziológus. A gyógyítók átlagéletkora egyre magasabb, így felvetődik a kérdés: hány éves korig dolgozhatnak biztonsággal? Ami egyértelmű: ha 65 évesen mindenkit nyugdíjaznának, az óriási ellátatlansághoz vezetne - írta a népszava.hu.

Az orvostársadalom elöregedése egyre többször vetheti fel azt a kérdést a betegekben: vajon a legjobb képességei birtokában van-e még a vele foglalkozó orvos? Miközben például a pilóták legfeljebb 65 éves korig repülhetnek, addig a gyógyítóknál nincs felső korhatár. Az amerikai orvosok szövetsége pár hónapja ajánlást tett közzé, miszerint a kórházaknak szűrővizsgálatokkal kell ellenőrizniük, hogy az idősödő gyógyítók teljesítményét mennyire befolyásolják a korral járó „fogyatékosságaik”, azaz, elérkeztek-e már arra a pontra, amikor a gondolkodásbeli vagy a fizikai korlátok veszélyeztethetik a betegeik biztonságát. Magyarországon az orvosok maguk dönthetik el, meddig folytatják a munkát, a hazai műtőkben jócskán találni hetven év feletti doktorokat.

A British Medical Journal tudományos lapban 2017-ben közölt, az orvosok életkorával összefüggő kezelési eredmények vizsgálata arra jutott, hogy ugyanazon a kórházon belül az idősebb orvosok által kezelt betegek halandósága magasabb volt, mint a fiatalabbak által kezelteké, kivéve azon idős orvosok esetét, akik nagyon sok beteget láttak el. A vizsgálat szerint a 40 évesnél fiatalabb orvosok körében a 30 napon belüli elhalálozás aránya csupán 10,8 százalék volt, addig 60 év fölött már 12,1 százalék, 70 éves kor után pedig ez az arány a 14 százalékot is elérte.

A magyar gyógyítóknak öt évente meg kell újítaniuk a licencvizsgájukat, ami elvileg garantálhatja a tudásuk naprakészségét. Egy hazai, 2006-tól-2014-ig végzett, a Svájci Hozzájárulási Alapból finanszírozott, a teljes országot lefedő modellkísérlet az orvosok idősödése és pácienseik halálozási adatai között más összefüggést talált. Ebből az derült ki, hogy az idősebb orvosok körzeteiben ugyanolyan volt a halálozás, mint a 65 évnél fiatalabbak praxisaiban. Viszont kimutathatóan több volt a halálozás ott, ahol egyáltalán nem volt orvos. A betöltetlen praxisokban a modellprogram 9 éve alatt 23 többlethalálozás történt. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink