• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Öregség és betegség: ugyanaz az oka

Lapszemle 2019.02.18 Forrás: origo.hu
Öregség és betegség: ugyanaz az oka

Ugyanazok a gének állnak az öregedés és a vele járó betegségek hátterében.

Az egészségben leélt élettartam – az első krónikus betegség jelentkezéséig elért életkor – biológiai meghatározottságának jobb megértése érdekében a Gero és az MIPT tudósai összefogtak a PolyOmica, az Edinburgh-i Egyetem és más intézetek kutatóival, hogy a UK Biobank biológiai adatbankban tárolt genetikai adatokat és orvosi kórtörténeteket elemezzék - írta az origo.hu.

A kutatásról a Communications Biology című folyóiratban jelent meg a Peter Fedichev, a Gero tudományos igazgatója és Yurii Aulchenko, a PolyOmics vezető tudósa által közösen jegyzett közlemény. A cikk legfontosabb megállapítása az, hogy a leggyakoribb krónikus betegségek – a rák, a cukorbetegség, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a stroke, az elbutulás, és az ezekhez hasonlók – hátterében ugyanazok a mechanizmusok húzódnak, amelyek az öregedést magát is előrehajtják.

A Gompertz-féle halálozási szabály kimondja, hogy a bármely okból bekövetkező halál kockázata 40 éves kor fölött exponenciálisan nő, és nagyjából 8 évenként megduplázódik – magyarázza Fedichev. – A UK Biobankból származó klinikai adatokban a betegségek előfordulásának dinamikáját elemezve azt figyeltük meg, hogy az időskorral összefüggő betegségek kockázata is exponenciálisan nő az életkor függvényében, és a rizikó kettőződésének rátája is összeegyeztethető a Gompertz-törvénnyel. Ez az összefüggés a leggyakoribb krónikus betegségek és a halálozás között azt sugallja, hogy a rizikónövekedést valószínűleg ugyanaz a folyamat generálja, ami nem más, mint maga az öregedés.

A tudósok az egészségben töltött élethossz genetikai faktorai után kutatva 300 477 brit személy genomját elemezték végig. Összességében 12 olyan genetikai lókuszt találtak, amely befolyásolni látszik az egészségesen leélt évek számát.

A kutatók megállapították, hogy ugyanazok a gének bírnak jelentős befolyással az egészséges élettartamra, mint amelyek az elhízás, a 2-es típusú diabétesz és a szívkoszorúér-betegség hajlamát befolyásolják, de erős genetikai korreláció mutatkozott az egészséges évek száma és a szülők által megért életkor, a dohányzás és az iskolai végzettség között is. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink