A xilit túlzott fogyasztása nagyon súlyos szív- és érrendszeri betegségeket, például szívinfarktust és agyvérzést idézhet elő.
Egy friss kutatás szerint egy népszerű, alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, a xilit nagy mennyiségű fogyasztása szignifikánsan megnöveli a szívinfarktus és a stroke kialakulásának esélyét. A növényekben természetesen előforduló xilit egy népszerű cukorpótló, amelyet főleg cukorkákhoz, rágógumikhoz, pékárukhoz és fogkrémekhez szoktak adni. Ismert, hogy használata csökkenti a fogszuvasodás veszélyét - írta az origo.hu.
A European Heart Journal című szakfolyóiratban megjelent legújabb tanulmány szerzői megerősítették, hogy a xilit túlzott fogyasztása nagyon súlyos szív- és érrendszeri betegségeket, például szívinfarktust és agyvérzést idézhet elő. A kutatás eredményei nagyszabású betegelemzésen, preklinikai kutatási modelleken és egy intervenciós jellegű vizsgálaton alapulnak.
A betegelemzés során 3 éves időintervallumot figyelembe véve, több mint 3000 amerikai és európai páciensnél becsülték meg a szív- és érrendszeri események kockázatát. A betegek harmadánál, akiknek a vérplazmájában a legmagasabb volt a xilit mennyisége, nagyobb valószínűséggel fordult elő szív- és érrendszeri esemény” – idézi a tanulmány szerzőit a kiadott közlemény. Továbbiak a cikkben