• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Őrizetbe vettek Romániában két, intenzív osztályon dolgozó szakorvost

Lapszemle MA 06:08 Forrás: magyarhirlap.hu
Őrizetbe vettek Romániában két, intenzív osztályon dolgozó szakorvost

Az egészségügyi miniszter lemondásra szólította fel a Santul Pantelinom kórház igazgatóját, a kórház menedzsere és orvosigazgatója is beadta lemondását.

Szándékos emberölési kísérlettel és szándékos emberöléssel gyanúsítja és őrizetbe vette szerdán a bukaresti ügyészség a fővárosi Sfantul Pantelimon kórház két, intenzív osztályon dolgozó szakorvosát, akik a vádhatóság szerint gyógyszermegvonással idézték elő egyik betegük halálát - írta a magyarhirlap.hu.

A feljelentő azt állította, hogy a vérnyomás szinten tartására használt noradrenalin adagolásának szándékos csökkentése miatt halt meg április 4. és 7. között 17 beteg a Pantelimon intenzív osztályán. Az Agerpres hírügynökség által idézett ügyészségi közlemény szerint amikor a két gyanúsított úgy ítélte meg, hogy "már nem célszerű" életben tartani egyes intenzív ellátásra szoruló betegeket, a noradrenalin drasztikus megvonásával idézték elő halálukat.

Az ügyben eljáró Alexandru Anghel ügyész szerint a 17 gyanús haláleset közül csak egy páciens halála kapcsán rendelkeznek elegendő bizonyítékkal. A vádhatóságnak hozzáférése volt ugyan az automata noradrenalinadagolók adataihoz, de a kórház nem dokumentálja ezek mozgatását, áthelyezését egyik pácienstől a másikhoz. Végül egy - a sajtóban is megjelent - fotó alapján sikerült beazonosítani az adagolók egyikét és összefüggésbe hozni az egyik áldozattal - magyarázta az ügyész.

A két orvosnő őrizetbe vétele előtt - az ügyészég által szerda reggel bejelentett házkutatás hírére - Alexandru Rafila egészségügyi miniszter lemondásra szólította fel a Santul Pantelinom kórház igazgatóját, arra hivatkozva, hogy a büntetőeljárás súlyosan károsította a kórház hitelét és megingatta az egészségügyi szolgáltatásaiba vetett bizalmat. A kórház menedzsere és orvosigazgatója is beadta lemondását - közölte a miniszter.

Az ügyben korábban a kórház belső vizsgálatot rendelt el, de nem talált rendellenességet. A bukaresti orovosi kamara fegyelmi bizottsága is azt állapította meg, hogy nem történt műhiba. Korábban a miniszter is azt valószínűsítette, hogy az alkalmazottak közötti súrlódások miatt hozták hírbe a kórházat és feljelentő személyes sérelmek miatt, alaptalan vádaskodással akart bosszút állni kollégáin.