• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Őrületes tempójú az izraeli oltókampány

Lapszemle 2021.01.23 Forrás: nepszava.hu
Őrületes tempójú az izraeli oltókampány

Már a 35 év fölöttiek is sorra kerültek az oltásban. Azok a fiatalok, akik kockázati csoportba tartoztak, krónikus betegek, megkapták már az oltást.

Hirschberg Kati jeruzsálemi mentős mesélt a Népszavának arról, hogy milyen lenyűgöző szervezettséggel zajlik a lakosság immunizációja Izraelben.

Magyarországon nemcsak lassú a koronavírus elleni oltás folyamata – szerdáig 134 554 fő kapott oltást -, hanem mint kiderült, a hiány dacára veszendőbe is megy az oltóanyagból. A kormányzati vakcinainfo portál tájékoztatása szerint az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok után, a 89 év felettiek következnek, akik a háziorvostól kapják majd meg az oltást a háziorvosi rendelőben, illetve ha szükséges, otthonukban. Ez a fázis azonban még nem kezdődött meg. Ezután következnek majd a 60 év felettiek. A védőoltás ingyenes és önkéntes, de regisztrációhoz kötött. Magyarországon eddig több mint 1,5 millióan regisztráltak, de mint ismert a lakosság soraiban nagy a bizalmatlanság a regisztrációval és a kormányzati adatkezeléssel szemben is, valamint nagy a bizonytalanság amiatt is, hogy felmerült, a magyar kormány az Európai Unió által jóváhagyott vakcinák mellett a kínai és orosz gyártmányút is alkalmazná.

Izraelben viszont e héttől már a 35 év fölöttiek is sorra kerültek az oltásban. Azok a fiatalok, akik kockázati csoportba tartoztak, krónikus betegek, ugyancsak megkapták már az oltást. „A négyből két biztosító már elkezdte a 35 év felettieket oltani, a másik kettő a 40 év felettieket oltja, ezek első oltások persze, de őrületes tempóban haladunk. Először itt is az egészségügyi dolgozókat oltották be, de a gyakorlatban ez szinte egyszerre zajlott az idősebb korosztályok oltásával, én is az anyósommal azonos héten kaptam meg az első adagot”, mesélte a Népszava megkeresésére a budapesti születésű izraeli mentős, Hirschberg Kati, aki maga is egy oltócsapat tagja.

„Én személy szerint nagyon büszke vagyok erre a projektre. Gyorsan és olajozottan működik az egész, és egyetlen csepp sem megy kárba az oltóanyagból. Én idős otthonokban és zárt intézményekben oltok, mint a mentőszolgálat tagja. Egy 10 fős csapattal beoltunk egy 900-1000 fős idősek otthonát 8-10 óra alatt”, mondta Hirschberg.

Legolvasottabb cikkeink