• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Orvos is, és a betege is bújja a szakirodalmat

Lapszemle 2021.03.23 Forrás: pestihirlap.hu
Orvos is, és a betege is bújja a szakirodalmat

Nem lehet hibáztatni azokat, akik korábbi allergiájuk, életkoruk vagy nemzetközi munkájuk miatt egyik vagy másik vakcinát előnyben részesítik.

„Nagyon sajátos az önkéntes védőoltás, amikor egyszerre többféle vakcina áll rendelkezésre, különböző ütemezésben, különböző korcsoportok számára. Ha a döntés szempontjai átláthatóak, esetleg már a regisztrációkor is közlik ezeket,  akkor kevesebb lenne a bizonytalanság és a rossz érzés” - nyilatkozta Sándor Judit bioetikus a Pesti Hírlapnak.

A védőoltás kérdése eddig nagyjából egyértelmű volt: a kötelezőknél fel sem vetődik a választás lehetősége, az önkéntes oltások esetében pedig mi döntünk, gyermekeink vagy a magunk érdekében. A Covid-19 járvány azonban merőben új helyzetet teremtett. Bár önkéntes oltásról van szó, a vakcina kiválasztása egy tomboló járvány idején soha nem lehet à la carte. Ugyanakkor, mivel önkéntes az oltás, a döntésnek a beteggel megbeszélt orvosi szempontokon kell nyugodnia. Elvégre a következményeket a páciens viseli.

„Az első alapvető különbség, hogy – szemben a kötelező oltásokkal – a covid elleni vakcina beadásáról a beteg önkéntesen dönt. Ebből az is adódik, hogy például az állami kártalanítás szempontjából kevesebb joga van, mint a kötelező védőoltások esetén. Ugyanis kötelező oltás esetében, ha a védőoltásra kötelezett személy a védőoltás adásával összefüggésben súlyos egészségkárosodást szenved, megrokkan vagy meghal, őt, illetve az általa eltartott hozzátartozóját az állam kártalanítja. Ugyanakkor az önkéntességből és az egyént terhelő fokozott felelősségből véleményem szerint az is adódik, hogy az adott korcsoport számára rendelkezésre álló vakcinák között a háziorvosával egyeztetve, az egészségügyi okok figyelembevételével dönthessen arról, hogy a rendelkezésre álló vakcinák közül a számára leginkább megfelelőt kaphassa”- mondja Sándor Judit.

Árnyalja persze a képet, hogy ez az önkéntes vakcina térítésmentes, tehát nem maga a beoltandó személy fizeti a költségeket. Ráadásul sokféle elven működő vakcina áll rendelkezésre, és vannak olyan egészségügyi, illetve a korosztályra jellemző szempontok, amelyek alapján különbség tehető a vakcinák között. Ugyanakkor tombol a járvány, és fontos az is, hogy minél előbb minél többen juthassanak a védőoltásokhoz. De azt is mindenki maga mérlegelheti, hogy a “mindegy, hogy mivel, csak minél előbb” típusú szempont a döntő, vagy az adott állapotnak a leginkább megfelelő vakcinát választja, esetleg csak később hoz majd döntést. És itt jön a következő nehézség - erről a teljes cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink